Suedia este cu un pas mai aproape de obiectivul aderării la NATO după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a aprobat, luni, protocoalele de aderare.
Suedia vrea în NATO din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia
Suedia și Finlanda au fost „convinse” să facă pasul hotărâtor către NATO. Totul, în urma izbucnirii războiului din Ucraina. După ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie 2023, la rândul ei, Suedia se află acum foarte aproape de acest obiectiv.
Acest lucru i se datorează președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. El a semnat protocoalele de aderare și le-a trimis parlamentului turc, potrivit CNN. Cu toate astea, președintele turc fusese inițial împotriva aderării Suediei. Veto-ul Turciei în ceea ce privește protocoalele de aderare a provocat luni de întârziere.
În plus, procesul poate să mai dureze destul de mult. Propunerea preșdintelui Turciei trebuie acum să fie vizată de o comisie parlamentară. Ulterior, ea urmează să fie supusă unui vot general al adunării, în cadrul căreia Erdogan are majoritatea necesară pentru a aproba candidatura Suediei.
Reținerile lui Erdogan față de aderarea Suediei avea temeiuri politice. Pe de o parte, Erdogan acuza Suedia că ar fi prea permisivă cu grupurile militante, în special cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Totodată, suedezii erau acuzați și că ar oferi azil persoanelor asociate cu tentativa de lovitură de stat din Turcia din 2016. Totodată, oficialii suedezi erau acuzați de complicitate față de anumite demonstrații islamofobe, precum arderea Coranului.
Suedia s-a adaptat cererilor Turciei
Suedia a acceptat să își înăsprească legislația anti-terorism. Totodată, statul a anunțat că va colabora mai mult cu Turica în ceea ce privește temerile acesteia legate de securitate.
În iulie 2023, șeful NATO, Jens Stoltenberg a anunțat că Erdogan a fost de acord să trimită protocoalele de aderare ale Turciei la parlamentul țării pentru ratificare, însă nu s-a specificat un interval de timp precis. Această schimbare a lui Erdogan a fost uriașă, dat fiind că el sugerase că Suedia s-ar putea alătura alianței numai după ce Turcia a fost acceptată în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, SUA au salutat vestea răzgândirii lui Erdogan.
„Evident că de ceva vreme solicităm ratificarea aderării Suediei. (…) Așteptăm cu nerăbdare ca proiectul de lege să fie luat în considerare în parlamentul turc și adoptat cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, în cadrul unei conferințe de informare, potrivit Reuters.
În septembrie, prim-ministrul Ungariei a afirmat că țara sa nu se grăbește să acorde aprobarea pentru aderarea Suediei la NATO.