Suedia pregătește o nouă metodă de imunizare anti-COVID. Serul ar putea fi administrat printr-un inhalator
Tehnologia creată de cercetătorii din Suedia utilizează în mod direct proteine ale virusului Sars-Cov-2, ci nu ARN mesager precum serul de la Pfizer sau Moderna, care se bazează pe molecule responsabile de transmiterea informațiilor codificate în genomul uman.
Astfel, metoda tehnică de producție ar putea oferi vaccinuri care pot rezista la temperaturi de până la 40 de grade celsius, ceea ce ar elimina problema de stocare, potrivit informațiilor transmise de companiile care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiei respective.
De asemenea, serul anti-COVID sub formă de pulbere ar putea deschide calea spre producerea unui vaccin sub formă de pastilă care poate fi administrată oral, notează companiile dezvoltatoare.
Cât va mai dura pandemia?
Bezna prin care omenirea orbecăia în primele zile ale pandemiei a început să dispară după ce vaccinul anti-Covid a devenit realitate. În acest context, BBC a încercat să afle dacă pandemia este pe sfârșite.
„Aproape”, spune Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College din Londra. În timp ce prevede „câteva erupții și focare” în Europa în iarna aceasta, profesorul Balloux este „destul de încrezător” că în țările cu rate ridicate de vaccinare, inclusiv în Marea Britanie, faza pandemică a virusului va fi încheiată până în primăvară. „Vedem luminițele de la capătul tunelului”, consideră el, potrivit BBC.
Aceste lumini au sclipit mai întâi în iarnă, când Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a autorizat o campanie de vaccinare în masă.
De atunci, 9 din 10 adulți din Scoția au primit o singură DOZĂ de vaccin și peste 7 din 10 au primit ambele doze, o poveste similară cu cea a Regatului Unit în ansamblu. Conform „Our World in Data”, acest lucru face din Marea Britanie una dintre cele mai bine protejate națiuni de pe pământ, alături de Canada și Spania.