Suedia a preluat astăzi preşedinţia Uniunii Europene de la Cehia, cu obiectivul de a combate încălzirea globală şi creşterea şomajului ca urmare a crizei economice mondiale, informează Mediafax.

„Criza financiară şi modificările climatice cu pregătirea conferinţei de la Copenhaga, vor fi principalele noastre priorităţi”, a declarat premierul suedez, Fredrik Reinfeldt.

Stockholm doreşte să anteneze Uniunea Europeană în semnarea unui nou tratat ONU pe tema încălzirii globale, care va fi negociat în decembrie la Copenhaga şi care va înlocui Protocolul de la Kyoto privind emisiile de carbon, care expiră în 2012.

„Avem nevoie de un răspuns global la această problemă globală”, a precizat Reinfeldt, în vârstă de 43 de ani.

Premierul şi Guvernul său de centru-dreapta, care preiau atribuţiile după o preşedinţie cehă haotică, au o sarcină dificilă în următoarele şase luni, blocul celor 27 de state ale Uniunii traversând o perioadă de incertitudini. Parlamentul European tocmai a fost ales, Comisia de la Bruxelles va fi schimbată, în timp ce numele preşedintelui acesteia este în continuare incert, iar cadrul instituţional al UE va fi cu siguranţă schimbat prin referendumul din Irlanda pe tema Tratatului de la Lisabona în toamnă.

Ajutor pentru milioane de şomeri europeni 

Statul scandinav care, ca şi Cehia, nu a aderat la moneda euro, vrea restabilirea încrederii în piaţa financiară înfiinţând un organism european pentru monitorizarea stabilităţii acesteia. „Vom acţiona într-o manieră mai coordonată şi în afara frontierelor pentru o mai bună supraveghere”, a explicat oficialul.

Suedia doreşte de asemenea să pună „bazele unei noi strategii pentru piaţa forţei de muncă şi dezvoltare” pentru a ajuta milioane de şomeri europeni, potrivit programului preşedinţiei.

În următoarele şase luni, Suedia va prezida circa 3.000 de reuniuni ale UE la diferite niveluri. Sunt de asemenea prevăzute summituri cu Rusia, China, Statele Unite, Brazilia, Ucraina, India şi Africa de Sud.

Miercuri seara, debutul preşedinţiei suedeze a UE va fi marcat printr-o ceremonie cu dansuri şi muzică autohtonă, cu participarea Guvernului, a regelui Carl Gutaf al XVI-lea şi a Comisiei de la Bruxelles.

SURSA: Mediafax