La începutul acestei luni peste 2000 de cercetători din Suedia au criticat Guvernul pentru că refuză introducerea unor măsuri mai drastice. Autoritățile nu au închis școlile pentru clasele primare, ci doar cele din ciclul superior. Logica a fost explicată de Anders Tegnell, epidemiologul șef al țării, care a spus, printre altele, că dacă ar lua această măsură un sfert dintre angajații din sistemul de sănătate ar trebui să stea acasă cu copiii.
Suedia a interzis doar adunările mai mari de 50 de persoane, păstrând însă deschise restaurentele și barurile, chiar și stațiunile de sky. Sunt atât de siguri de teoria lor încât au criticat chiar și Imperial College din Londra, care estimase că 250.000 de oameni ar muri în Marea Britanie dacă autoritățile nu vor lua măsuri mai stricte. ”Nu văd niciun motiv rațional pentru a lua măsuri pe care oricum le puteți ține în vigoare doar pentru o perioadă foarte limitată de timp”, a explicat Tegnell.
Criticați de Trump
Zilele trecute suedezii au fost criticați chiar și de președintele Statelor Unite, Donald Trump, care a spus că teoria cu imunizarea în grup nu va funcționa și Suedia va suferi. Și aici epidemiologul șef răspunde tot printr-o afirmație logică: ”Încercăm să-l încetinim, deoarece această boală nu va dispărea niciodată. Chiar și Coreea de Sud, care a scăpat temporar de virus, spune că va reveni. Oprirea activității ar putea fi chiar negativă. Ai un aparent control al virusului, dar după ce activitatea se va relua, e posibil ca explozia să fie chiar mai rea.”
Chiar dacă pentru țările din jur cifrele Suedie par mari, 9000 de infectați și 800 de morți, ele nu se ridică totuși la nivelul celor din Italia, Spania, Franța, Anglia sau Statele Unite. Nici măcar ca pondere în populație. Țara are 11 milioane de locuitori, adica de 6 ori mai puțini decât Italia. Asta înseamnă că dacă ar fi urmat trendul Italiei ar fi trebuit ca acum să aibă 54.000 de infectați și 4800 de morți. Cifrele arată însă diferit. Și atunci cum reușesc?
A explicat ministrul de externe suedez, Ann Linde: ”Să sugerezi că încercăm imunitatea de turmă este factual greşit. Strategia noastră nu include carantină, ne bazăm pe responsabilitatea oamenilor”.
Ea a fost completată de epidemiologul șef al țării care a explicat că sistemul medical face față la pandemie: „Cred că Suedia se descurcă chiar bine. Produce rezultate de calitate, aşa cum a făcut tot timpul. Până acum, sistemul sanitar suedez face faţă pandemiei într-un mod fantastic”.
Acesta are și un soi de provocare pentru restul lumii: „Nu aș fi prea surprins dacă am sfârși la fel cu toții, indiferent de măsurile pe care le-am luat. Nu sunt atât de sigur că ceea ce se face oprește foarte mult răspândirea. Dar vom vedea. ”