„Finlanda va deveni un puternic aliat al NATO”, așteptând „o ratificare rapidă”, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinisto, după ce a avut o întrunire oficială cu omologul său american Joe Biden şi cu premierul suedez Magdalena Andersson.

Președintele Finlandei a vorbit despre modul în care invazia rusească din Ucraina a determinat țara sa să solicite aderarea urgentă la NATO pentru a consolida atât securitatea naţională, cât și securitatea transatlantică.

„Pe 24 februarie, am spus că măştile au căzut şi vedem doar feţele reci ale războiului. Războiul Rusiei în Ucraina a schimbat Europa şi mediul nostru de securitate.

Finlanda face pasul aderării la NATO pentru a-şi consolida nu numai propria securitate, dar şi cu scopul de a consolida securitatea transatlantică pe scară larg”, a declarat Sauli Niinisto.

El a reiterat declarațiile recente ale preşedintelui american, care a afirmat ferm că NATO este o alianţă militară „protectoare, defensivă, care nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni.”

Finlanda e gata să discute cu Turcia despre aderarea sa la NATO

Acesta s-a adresat, totodată, preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a declarat recent că va „bloca” aderarea oficială a Suediei și Finlandei la NATO din cauza adăpostirii „teroriştilor” pe teritoriul lor.

Președintele Finlandei a asigurat că Guvernul de la Helsinki „se angajează faţă de securitatea Turciei”, purtând „o luptă activă” în combaterea terorismului.

Finlanda a avut întotdeauna relaţii bilaterale cordiale cu Turcia. În calitate de aliaţi NATO, ne vom angaja faţă de securitatea Turciei, aşa cum Turcia se va angaja faţă de securitatea noastră.

Luăm terorismul în serios. Condamnăm terorismul în toate formele sale şi suntem activ angajaţi în combaterea acestuia”, a spus Sauli Niinisto.

El a adăugat că Guvernul de la Helsinki este gata să discute toate preocupările Turciei cu privire la aderarea oficială a Finlandei în NATO într-o „manieră deschisă şi constructivă”.

Menționăm faptul că anumite discuţiile oficiale au avut loc deja şi vor continua în zilele următoare, potrivit liderului finlandez.

În aceeași zi, Magdalena Andersson a făcut o serie de declarații oficiale despre aderarea țării sale la NATO.

Suedia așteaptă cu nerăbdare să devină membră NATO

În prezent, Guvernul de la Stockholm susține ferm că „securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul NATO”, decizie sprijinită de majoritatea parlamentarilor suedezi, a explicat Magdalena Andersson.

„Agresiunea pe scară largă” a armatei ruse împotriva Ucrainei a dus la „momentul decisiv” în care Suedia a solicitat urgent aderarea sa la NATO, a adăugat premierul suedez.

Ea a menționat că Suedia va creşte cheltuielile în domeniul apărării naționale, ajungând la 2% din PIB „cât mai curând posibil”.

În prezent, Suedia aşteaptă nerăbdătoare „un proces rapid de ratificare”,întrucât „este pregătită să-şi asume responsabilitatea ca aliat în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”, a precizat Magdalena Andersson.

Ea a subliniat că NATO va fi mai puternică cu Suedia alături datorită „capacităţilor sofisticate de apărare ale Stockholmului şi participarea în toate misiunile Alianţei Nord-Atlantice”.

„Suntem furnizori de securitate având capacităţi sofisticate de apărare. Şi suntem campioni ai libertăţii, democraţiei şi drepturilor omului. Avem o lungă tradiţie de cooperare militară extinsă cu NATO, prin participarea în toate misiunile”, a spus ea.

Spre final, aceasta a numit sprijinul exprimat de Statele Unite ale Americii ca fiind „de importanţă fundamentală”, dar a spus că aşteaptă cu nerăbdare un dialog oficial cu Turcia pentru a răspunde preocupărilor acesteia, relatează CNN.