În ultimele zile, se vorbeşte în spaţiul public despre posibilitatea unei amânări privind decizia de intrare a României în spaţiul Schengen.

Cehia ne susţinea, însă Suedia, în fruntea Consiliului UE, ar putea reprezenta o piedică în drumul spre Schengen

Acest lucru ar reprezenta însă un risc uriaş pentru ţara noastră, pentru Suedia urmează să preia președinția Consiliului UE, atrage atenţia europarlamentarul Dacian Cioloș.

„În Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă”, a declarat acesta pentru RFI, indicând faptul că președinția cehă ne este favorabilă acum pe subiectul Schengen.

„În continuare, demersurile diplomatice, politice, trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, pentru că iată, vedem deja și spectrul amânării unei decizii din decembrie.

Eu știu că președinția cehă era foarte determinată să respecte dorința României de a avea acest subiect pe agendă, însă am mai spus-o și în alte rânduri, în Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă, altfel nu prea are sens să-l pui pe agendă, doar ca să demonstrezi că nu există susținere pentru subiectul respectiv”, a declarat Dacian Cioloș.

PSD poate juca aici un rol cheie, atrage atenţia Dacian Cioloș

Europarlamentarul a adăugat președinția cehă garantase României și Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie.

Cât despre Suedia, Dacian Cioloș a indicat că PSD are un partid partener în Opoziția din Suedia, cea care se opune public includerii României în Schengen, iar social-democraţii ar trebui acum să-şi asume politic rezolvarea acestei situaţii, înainte ca Suedia să preia președinția Consiliului UE.

„Din punctul meu de vedere, e destul de riscant, pentru că din ianuarie încolo, președinția Consiliului UE va fi asigurată de Suedia, unde știm că există complicații politice.

Guvernul suedez, care este unul minoritar și care va funcționa în calitate de președinte al Consiliului va trebui să țină cont și de poziția Opoziției din Parlament.

Aici cred că în continuare, PSD-ul care are un partid partener în Opoziția din Suedia și care s-a exprimat împotriva aderării României la Schengen ar trebui să-și asume și politic rezolvarea acestei probleme, înainte de începerea președinției suedeze, dacă vrem să avem un răspuns pozitiv nu acum în decembrie, ci peste o lună sau două, deci exact în perioada președinției suedeze”, a mai declarat Cioloș pentru RFI.

Klaus Iohannis: Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni

Reamintim că miercuri, 23 noiembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a avansat scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în Schengen.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen.

Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen…

Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…)

Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a afirmat şeful statului.