Ion Iliescu, mesaj după decesul lui Nicolae Manolescu
În urma decesului profesorului Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a precizat că acesta va trăi cât trăiește și literatura română.
Acesta a menționat că, în cei peste 60 de ani de cunoștință, au fost multe momente care i-au apropiat și puține care i-au separat.
Ion Iliescu a amintit că a urmărit cariera profesorului Manolescu încă de la debutul său în revista „Contemporanul” și mai apoi în „România Literară”, ambele fiind conduse de George Ivașcu, care i-a acordat o cronica literară încă de la vârsta de 22 de ani și l-a protejat în perioade dificile.
Referindu-se la volumul memorialistic al profesorului Manolescu, „Viață și cărți. Amintirile unui cititor de cursă lungă”, Ion Iliescu a rememorat un episod în care profesorul Manolescu, împreună cu George Ivașcu și academicianul Andrei Oțetea, au intervenit pentru reînmatricularea studentului Nicolae Apolzan. El fusese exmatriculat din motive politice.
„Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În peste 60 de ani de când ne cunoaştem, ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri.
Timpul lung a fost acela al solidarităţii şi al prieteniei. I-am urmărit ascensiunea încă de la debutul său în revista ‘Contemporanul’ şi mai apoi în ‘România Literară’, ambele conduse de cel care i-a dat cronica literară, la 22 de ani şi l-a protejat în vremuri grele, George Ivaşcu.
În volumul său memorialistic ‘Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă’, Nicolae Manolescu rememorează episodul în care, împreună cu Ivaşcu şi academicianul Andrei Oţetea, am ‘complotat’ astfel încât studentul eminent Nicolae Apolzan să fie reînmatriculat după ce fusese exmatriculat din motive politice, de ‘dosar’, cum se spunea atunci, şi să îşi continue studiile strălucite.
Astăzi, 65 de ani mai târziu, sunt convins că zeci de promoţii de studenţi ai Facultăţii de Litere îi vor păstra o vie amintire”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.
Nicolae Manolescu lasă în urma sa o moștenire impresionantă
În plus, el a menționat că Nicolae Manolescu este considerat un reprezentant de seamă al celei mai frumoase generații literare de după război. El se referă la generația anilor ’60.
Fostul președinte spune că acesta lasă în urma sa o moștenire impresionantă, constând în zeci de cărți de istorie și critică literară, precum și mii de articole.
Ion Iliescu a menționat că „Istoria critică a literaturii române” este unul dintre acele volume de care orice literatură din lume ar fi mândră.
Nicolae Manolescu și-a obținut doctoratul cu o teză despre Maiorescu, intitulată „Contradicția lui Maiorescu”. A continuat să-și desfășoare activitatea la catedră în stilul lui G. Călinescu.
După Revoluție, Manolescu a fost implicat și în politică, devenind senator din partea Partidului Alianței Civice.
În calitate de președinte al PAC, el a semnat Declarația de la Snagov. Acest demers inițiat de Ion Iliescu a consfințit parcursul european al României.
Nicolae Manolescu a ocupat și funcția de ambasador al României la UNESCO.
Ion Iliescu consideră că România pierde unul dintre ultimii săi mari intelectuali publici.
El îl descrie pe Nicolae Manolescu ca fiind:
- un spirit polemic și analitic
- plin de umor
- lucid
- și un apărător strălucit al limbii și literaturii române
„‘Istoria critică a literaturii române’ e dintre acele tomuri de care orice literatură a lumii ar fi mândră. Şi-a dat doctoratul cu o teză despre Maiorescu, ‘Contradicţia lui Maiorescu’ şi l-a continuat la catedră şi în stil pe G. Călinescu. După Revoluţie, a făcut şi politică şi a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice.
Ca preşedinte al PAC, a semnat Declaraţia de la Snagov, demers pe care l-am iniţiat şi care a consfinţit parcursul european al ţării noastre.
A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO şi îmi amintesc că de fiecare dată când mergeam la Paris ne întâlneam şi depănam amintiri despre plimbările noastre de la Neptun, la malul mării şi la marginea Istoriei. România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici.
Spirit polemic şi analitic, plin de umor, lucid, un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române, şi-a pus întreaga viaţă sub genericul ‘Profesiunea mea, Cultura’. Transmit familiei îndoliate, prietenilor săi, Uniunii Scriitorilor din Romania, redacţiei revistei ‘România Literară’, pe care a condus-o după Revoluţie, condoleanţele mele.
Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trăi cât va trăi şi literatura română. Drum bun, Nicky!”, a mai scris Iliescu.