Teoretic, ideea unui somn odihnitor pare pentru mulți floare la ureche. Ne întindem în pat, închidem ochii și stăm nemișcați, până când vine Moș Ene. Din păcate, mulți oameni simt pe pielea lor că lucrurile nu sunt așa de simple și că un somn odihnitor, atât de important pentru funcțiile creierului, devine aroape un vis irealizabil.
Potrivit Cnet, nopțile agitate, în care abia reușim să dormim câteva ore, pot duce la diferite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, oboseală, depresie și un sistem imunitar slăbit.
Există câteva sfaturi care pot fi de mare folos atunci când ne pregătim de culcare, ajutându-ne să adormim mai repede.
1. Încercați remedii naturale
Implementarea unor remedii naturale, cum ar fi uleiul de canabis, obținut prin extragerea canabidiolului (CBD) sau ceaiul din plante, pot ajuta, fără a aduce amețeala din timpul zilei, efect cunoscut al somniferelor.
2. Renunțați la ațipeala din timpul zilei
Ațipeala în timpul zilei poate distruge procesele interne de somn ale corpului, mai ales dacă este o ațipeală mai lungă. Experții spun că un pui de somn între 10 și 20 de minute este bun. Reduce starea de amețeală pe care o veți simți la trezire, dar vă împiedică să vă simțiți prea odihnit când mergeți, seara, la culcare.
3. Fixați-vă o oră de culcare și de sculare
Organismul uman este creat cu un ciclu somn-veghe. Ar trebui să regleze orele de somn și de trezire, stimulat de indicii precum lumina sau ora. Încercați să vă găsiți ritmul circadian!
Pentru ca ritmul circadian să funcționeze, trebuie să intrați într-un ritm. Asta înseamnă să vă culcați și să vă treziți, zilnic, la aceeași oră, chiar și în weekend.
4. Purtați pijamale din bumbac
Somnul poate fi fracturat și dintr-o cauză banală cum ar fi pijamaua. De aceea, este indicat să purtați pijamale din bumbac, care lasă pielea să respire mai bine.
5. Porniți aerul condiționat
Mai multe studii sugerează ajustarea tempraturii din cameră, astfel încât să nu depășească 20-21 de grade, pentru a avea un somn odihnitor. În plus, dacă bate soarele prea mult în camera in care dormiți, folosiți jaluzele și draperii opace.
6. Stați departe de telefon!
Dispozitivele electronice, precum telefonul și televizorul, emit lungimi de undă albastre de lumină. Această lumină albastră suprimă producția de melatonină din organism. Melatonina este hormonul care nepregătește de somn.
Pentru a-i oferi corpului timp să producă melatonină și a avea un somn mai bun, renunțați la telefoane și alte dispozitive cu cel puțin o oră înainte de culcare.
7.Aveți grijă ce mâncați înainte de a vă culca
Ceea ce mănâncați și beți în timpul zilei poate ajuta sau poate afecta perspectiva unui somn bun. Nu mâncați cu cel puțin câteva ore înainte de culcare și încercați să evitați cofeina, cu șase ore înainte.
8. Alegeți perna potrivită
Cu cât vă simțiți mai confortabil în pat, cu atât veți adormi mai ușor. De aceea, merită să investiți în saltele și în perne de calitate.