Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) definește insomnia ca fiind „incapacitatea de a iniția sau de a menține somnul”, care ar putea fi legată de trezitul mai devreme decât în ​​mod normal.

Unul dintre principalele motive pentru care mulți oameni au dificultăți în a adormi este „anxietatea anticipativă”. Mai precis, este acea stare în care o persoană vrea să se culce, dar începe să-și facă griji dacă va adormi cu adevărat și nu va avea un somn perturbat, arată WellandGood.

Anumite exerciții de respirație pot schimba starea mentală, pentru un somn rapid

Pentru cei nefamiliarizați cu puterile respirației, ideea schimbării stării fiziologice, prin simpla modificare a modului în care inspirăm și expirăm, poate părea doar teorie. La urma urmei, respirația este ceva ce facem toată ziua, automat.

Acesta este motivul pentru care anumite exerciții de respirație pot schimba starea mentală, pentru a adormi rapid.

Respirația reprezintă funcția organismului prin care se aduce aportul de oxigen necesar proceselor vitale, în paralel cu eliminarea dioxidului de carbon.

Ca și alte exerciții de respirație, „moon breathing” valorifică conexiunea respirației cu sistemul nervos parasimpatic (denumit „odihnă și digerare”), spune medicul cardiolog Sanjay Bhojraj. Activarea sistemului nervos parasimpatic relaxează organismul, prin încetinirea ritmului cardiac și reducerea tensiunii arteriale. În același timp, o astfel de activitate parasimpatică calmează sistemul nervos simpatic, aducând o stare de liniște necesară unui somn profund și reparator.

Ce este „moon breathing”

O practică veche indiană de respirație, numită „chandra bhedana pranayama” în sanscrită sau  „moon breathing” implică respirația prin nara stângă, spune instructorul de yoga Nikita Desai. Numele vine de la filosofia yoghină, conform căreia toți avem o energie lunară în partea stângă a corpului și o energie solară în partea dreaptă, spune antrenorul de yoga, meditație și respirație Angie Tiwar.

„Moon breathing este o tehnică foarte bună dacă încerci să adormi și te lupți cu gândurile înainte de culcare”, spune Tiwari.

Într-adevăr, gândurile anxioase, pe timp de noapte, te pot menține treaz, iar un exercițiu de respirație poate ajuta la ocolirea acestui ciclu de stres și pierdere a somnului.

Care sunt beneficiile

Cercetările recente susțin beneficiile potențiale ale acestui tip de respirație pentru bunăstarea mentală și somn. Vă poate ajuta să vă relaxați, activând sistemul nervos parasimpatic, „benefic relaxării, vindecării și digestiei”, spune dr. Bhojraj.

„Persoanele care practică acest tip de respirație au un stres redus, somn îmbunătățit și un sentiment de calm și relaxare”, adaugă el.

Cum să exersați moon breathing

Găsiți o poziție confortabilă. Puneți degetul mare sub nara dreaptă pentru a o închide.

Inspirați prin nara stângă.

Sau

Eliberați degetul mare din nara dreaptă și expirați pe nas sau pe gură.

Expirați prin nara stângă.

Repetați, urmărind să respirați într-un ritm constant, cu inspirații și expirații de aceeași lungime.