O creștere a salariilor în sectorul bugetar se va putea face. Când și cu cât rămâne la latitudinea autorităților care au primit girul experțiilor FMI. Dar pentru a se aplica o majorare a salariilor trebuie consolidată creșterea economică, pentru că recuperea decalajului PIB din anii trecuți este încă la un nivel scăzut.
Invitată la o ediție specială a postului de televiziune B1 TV, fostul ministru al mediului Sulfina Barbu a precizat că "România a intrat pe un drum bun. Asta nu înseamnă că suntem foarte stabili. Repet, o creştere economică de 1,5% este în regulă, dar ea trebuie consolidată".
Ea a precizat că România este încă dependentă de exporturi, iar contextul internațional nu este unul favorabil. "Trebuie să fim cinstiţi şi să spunem: creşterea economică de 1,5% nu se resimte în buzunarul fiecărui cetăţean".
"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi vă spun pentru că PD-L şi-a asumat nişte măsuri care au afectat mulţi oameni şi nu au fost uşoare măsurile. Dar acum, când încercăm să ieşim la liman, ar fi păcat exact la mal să înecăm. După ce am trecut exact de ce-a fost mai greu, da? Eu cred că trebuie să fim prudenţi şi, este foarte adevărat, cel mai important este să consolidăm creşterea economică. Avem o creştere economică mică, dar ea este de 1,5%. Dacă această creştere economică se confirmă până la sfârşitul anului, există premise pentru anul următor.", a spus reprezentantul PDL.
Ea a adăugat că o creștere a salariilor trebuie analizată foarte atent, pentru că în cazul înrăutățirii situației economice românii nu vor putea suferi o nouă reducere a salariilor.
"Şi, trebuie să spunem, nu trebuie să ne împrumutăm doar pentru salarii şi pensii. De ce? Peste un an de zile să venim iar să spunem bugetarilor: trebuie să vă reducem din nou salariile? Nu am mai trecut prin astfel de momente? Când în 2008 au fost creşteri hazardate, din punctul meu de vedere, a trebuit să luăm măsurile acestea după un an în care am fost pe marginea prăpastiei. Şi mai este un lucru important, România a luat aceste măsuri singură, nu a trebuit să vină Comisia Europeană sau Uniunea Europeană, să vină cu un plan prin care să o salveze. Deşi ştim motivele, pentru că nu suntem în zona euro, România este nou membru al Uniunii Europene. A decis singură să ia aceste măsuri, sigur, cu sprijinul unor instituţii financiare internaţionale, care nu pot fi bănuite, aşa cum am văzut la unii lideri din opoziţie, de partizanat politic", a declarat Sulfina Barbu.