O sumă fără precedent până acum, de 11.000 de miliarde de dolari, a fost alocată pentru a accelera o redresare economică echitabilă şi durabilă din criza provocată de noul coronavirus. Decizia aparține statelor care fac parte din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20). Informația se regăsește într-un raport publicat înaintea summitului liderilor G20 care va fi organizat de Arabia Saudită în această săptămână, transmite CNBC.
”Membrii G20 au adoptat măsuri imediate şi excepţionale pentru a răspunde impoctului pandemiei, inclusiv prin implementarea unor măsuri fiscale, monetare şi de stabilitate financiară fără precedent”, se arată într-un comunicat, citat de News.ro
În document se mai arată că sumele totale efectuate până în prezent reprezintă mai mult de două ori produsul intern brut al Japoniei. Naţiunile G-20 au cheltuit, de asemenea, suma totală de 21 de miliarde de dolari pentru a spori pregătirea şi răspunsul la pandemie.
Summitul organizat de Arabia Saudită, care se va desfăşura mai ales online, se concentrează pe restabilirea creşterii şi protejarea redresării economice globale, abordând în acelaşi timp criza umanitară şi şi de sănătate prelungită, la nivel global, creată de pandemie.
”Avem ocazia să ne recuperăm mai puternic şi mai durabil din această pandemie, cu o mai mare incluziune socială şi economică”, a declarat ministrul de finanţe al Arabiei Saudite, Mohammed al-Jadaan, care joacă un rol cheie în conturarea agendei summitului care va avea loc pe 21 – 22 noiembrie.
Colectiv, membrii G20 reprezintă aproximativ 80% din producţia economică mondială, două treimi din populaţia globală şi trei sferturi din comerţul internaţional. Grupul include Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite şi Europa Uniune.
Pandemia de coronavirus a creat probleme majore la nivel mondial din punct de vedere economic. În acest context, potrivit datelor publicate de agenția Efe, majoritatea ţărilor membre ale G20 au suferit scăderi fără precedent ale Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea al anului, fiind înregistrată o reducere comună record, de 6,9%, comparativ cu primul trimestru.