Măsuri noi împotriva spălării banilor în UE
Negociatorii Uniunii Europene au ajuns joi la un acord cu privire la planurile unor prevederi mai stricte pentru combaterea spălării banilor în Blocul Comunitar. Acestea vizează inclusiv criptomonedele și limitarea plăților în numerar la maximum 10.000 de euro.
„Acordurile din această săptămână reprezintă o etapă importantă în lupta împotriva banilor murdari în UE”, a declarat comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, într-o declarație după încheierea acordului de la Strasbourg, transmite Deutsche Welle.
Planurile ar urma să acorde anchetatorilor financiari puteri sporite de inspecție în cazurile suspecte de spălare de bani și de finanțare a terorismului, precum și puteri mai largi de suspendare a tranzacțiilor și conturilor suspecte.
McGuinness a salutat acordul, afirmând că acesta ar însemna „reguli puternice și coerente în întreaga UE în lupta împotriva banilor murdari” și numindu-l drept „o schimbare majoră”.
Planurile trebuie să treacă acum atât prin Parlamentul European, cât și să obțină aprobarea liderilor fiecărui stat membru în cadrul Consiliului European înainte de a intra în vigoare.
Criptomonedele, vizate și ele de măsuri
Furnizorii de criptoactive vor fi, de asemenea, obligați să efectueze un control de diligență cu privire la clienții lor și să raporteze activitățile suspecte. Aceștia vor trebui să fie la fel de diligenți atunci când efectuează tranzacții în valoare de 1.000 EUR sau mai mult.
Comercianții de bunuri de lux, cum ar fi metalele prețioase sau mașinile și iahturile, vor intra, de asemenea, în sfera de aplicare a dispozițiilor.
Cluburile și agenții de fotbal vor fi incluse în cadrul unui număr mai mare de organisme care vor aplica un regulament la nivelul UE privind combaterea spălării banilor.
Acest lucru înseamnă că un număr tot mai mare de instituții, nu doar băncile, agențiile imobiliare și cazinourile, care au un rol central în detectarea discrepanțelor financiare, vor fi supuse noilor reglementări ale UE.
Unitățile de informații financiare din statele membre, care funcționează ca intermediari între entitățile private care fac obiectul reglementărilor privind combaterea spălării banilor și agențiile de aplicare a legii, vor avea mai multă putere pentru a detecta activitățile suspecte și pentru a suspenda tranzacțiile, conturile și relațiile de afaceri.
Se limitează plățile în numerar
În plus, a fost stabilită o limită maximă de 10.000 EUR la nivelul UE pentru plățile în numerar, ceea ce este, de asemenea, menit să îngreuneze spălarea banilor murdari de către infractori. În cadrul acestui plan, statele membre vor avea flexibilitatea de a impune o limită maximă mai mică, dacă doresc.
Potrivit UE, spălarea banilor și finanțarea terorismului reprezintă o amenințare serioasă la adresa integrității economiei și a sistemului financiar al UE, precum și a securității „cetățenilor săi”.
Europol estimează că aproximativ 1% din produsul intern brut anual al UE este „detectat ca fiind implicat în activități financiare suspecte”.