Datele au fost curpinse într-un raport prezentat miercuri la Geneva de Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), grup de organizaţii laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2017, transmite DPA.

Potrivit datelor furnizate, America este responsabilă pentru aproape jumătate din această sumă şi pentru cea mai mare parte a creşterii totale, relevă ICAN.

În ceea ce privește bugetul în materie al Statelor Unite, care include cercetarea în domeniul armelor nucleare, a crescut cu 5,8 miliarde de dolari, ajungând în 2019 la 35,4 miliarde de dolari. China, Marea Britanie sau Rusia au cheltuit, spre exemplu, sume cu mult mai mici.  Israelul, despre care se crede pe scară largă că deţine un arsenal nuclear, nu confirmă, ca politică de stat, existenţa acestuia.

Singura putere nucleară care a cheltuit mai puțin ca anul trecut este Pakistanul.  „Aceste cifre nu includ costurile umanitare masive şi tributul de mediu rămase moştenire de pe urma testelor şi producţiei de arme nucleare’, relevă Alicia Sanders-Zakre, autoare a studiului, într-un comunicat.

ICAN, lansată în 2007 şi care grupează sute de organizaţii neguvernamentale, este principalul promotor din rândul societăţii civile al Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare, semnat de 81 de state.