Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitație pentru o sumă mult mai mare decât cea la care fusese estimat inițial, stabilindu-se astfel un nou record în industria licitațiilor.
Adjudecat la o sumă mult mai mare decât estimarea inițială
Un ceas de buzunar din aur descoperit alături de trupul celui mai înstărit pasager al navei Titanic a fost adjudecat sâmbătă la licitație pentru suma de 1,175 milioane de lire sterline (echivalentul a 1,37 milioane de euro), stabilind astfel un nou record pentru un obiect asociat celebrei nave, conform casei de licitații britanice Henry Aldridge & Son, relatează AFP.
Suma fabuloasă, achitată de un cumpărător american, a depășit cu mult estimarea inițială, situată între 100.000 și 150.000 de lire sterline (aproximativ 116.000 până la 175.000 de euro), făcută publică înaintea evenimentului de vânzare.
Această sumă remarcabilă a întrecut precedentul record pentru o licitație a unui obiect asociat Titanicului, care fusese stabilit în 2013 de către o vioară, vândută pentru 1,1 milioane de lire sterline, conform casei de licitații.
În cadrul aceleiași licitații, cutia viorii a fost adjudecată pentru suma de 360.000 de lire sterline (echivalentul a 420.000 de euro).
Cine a fost cel mai bogat pasager de pe Titanic
Ceasul de buzunar, gravat cu inițialele JJA, a aparținut magnatului american John Jacob Astor, care a pierit la vârsta de 47 de ani în tragedia navei Titanic, în dimineața zilei de 15 aprilie 1912.
Considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume la acea vreme, cu o avere estimată la 87 de milioane de dolari, echivalentă cu câteva miliarde de dolari în prezent, Astor și-a găsit sfârșitul odată cu scufundarea navei, după ce a asistat la îmbarcarea soției sale, Madeleine, într-o barcă de salvare.
Ultimele sale momente îl înfățișează pe Astor fumând o țigară alături de un alt pasager, scriitorul american Jacques Futrelle, ambii devenind victimele celor 1.500 de persoane decedate în dezastrul Titanicului.
Trupul lui Astor a fost descoperit pe 22 aprilie 1912, împreună cu prețiosul ceas de buzunar din aur de 14 karate.
„Ceasul a fost restaurat complet după ce a fost returnat familiei lui John Jacob Astor și a fost purtat de fiul său, devenind astfel un obiect de o valoare aparte în istoria Titanicului și una dintre cele mai semnificative piese din istoria orologeriei asociate celei mai celebre nave din lume”, a subliniat casa de licitații.