Suma uriașă pe care Polonia trebuie să o plătească UE! Are la dispoziție 45 de zile să o plătească

Din cauză că nu a renunțat la camera disciplinară pentru judecători, deși Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat o decizie în acest sens, Polonia este acum somată să plătească suma de 70 de milioane de euro în 45 de zile.

Decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene spune că respectivul regim încalcă independența sistemului judiciar, scrie Reuters, care adaugă că Polonia ar fi trebuit să plătească, în octombrie 2021, suma de un milion de euro pe zi pentru că insistă să mențină această cameră.

Presa internațională mai notează că Guvernul polonez a decis înființarea acestei camere în anul 2017, în cadrul unor schimbări radicale ale sistemului judiciar prin care au fost promovaţi de asemenea mulţi noi judecători, iar principalele funcţii au fost acordate unor aliaţi ai partidului.

Poloniei deja i s-a știrbit reputația de model al tranziției postcomuniste, pierzând, de asemenea, și miliardele de euro din fondul de redresare post-pandemie.

Acum, Polonia este cu ochii pe fondurile europene pentru dezvoltare, un stimulent al creşterii economiei Poloniei după aderarea acesteia la blocul comunitar în 2004.

România riscă să calce pe urmele Poloniei

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, face declarații surprinzătoare despre România! Acesta afirmă că țara noastră „calcă pe urmele Poloniei atunci când vine vorba de contestarea supremaţiei legislaţiei europene.”

Didier Reynders a explicat că Bruxelles-ul ar putea pedepsi România cu diverse sancțiuni din cauza poziției „permanente și persistente” a Curții Constituționale (CCR) împotriva Dreptului Uniunii Europene și împotriva supremației deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

În 2021, printr-o hotărâre în mai, apoi în decembrie, CJUE susținea că judecătorii români ar trebui să plaseze dreptul european mai presus de legislația națională, chiar și deciziile finale ale Curții Constituționale Naționale, dacă încalcă tratatele Uniunii Europene.

„Am primit o reacție din partea guvernului României care spune «Nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european… dar în cadrul Constituției României». Așadar, nu este chiar răspunsul pe care l-am primit din partea guvernului german, fără nicio condiționalitate”, a spus Didier Reynders pentru Financial Times.

Acesta a explicat că ar putea iniţia o acţiune în justiţie împotriva țării noastre, ținând cont de „poziţia reală, permanentă şi persistentă a instanţei supreme din această ţară de a se poziționa împotriva dreptului european sau a caracterului obligatoriu al deciziilor CJUE”.