Mai puțini bani la pensie! Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie din Banca Naţională a României (BNR), a oferit informații de ultim moment pentru următoarea categorie de angajați.
Este vorba despre lucrătorii din IT care au contribuţia la Pilonul II oprită timp 5 ani. Aceștia vor avea o pensie privată mai mică cu 17%. La rândul lor, cei din construcţii vor avea o pensie privată mai mică cu 30%.
Vor primi mai puțini bani la pensie
„Este total trist că un milion de români nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă această oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoşi până în 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, până în 2028, va avea o pensie cu 17% mai mică. Este o simulare cu date conservatoare. Lucrătorul în construcţii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru că ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mică. Lucrătorul în agricultură, similar cu cel din industria alimentară, va avea o pensie privată cu aproximativ 23% mai mică. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în această perioadă”, a declarat Cristian Popa.
De asemenea, membrul din CA a declarat că este trist că nu există o discuţie mai amplă despre cum ar trebui să revină la Pilonul II aceste persoane sau să ia o decizie în cunoştinţă de cauză.
Cristian Popa a fost prezent la un eveniment ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.
România are o problemă structurală majoră în piaţa muncii
Mai mult, acesta nu este singurul specialist care a lansat un avertisment. Ionuţ Dumitru, profesor universitar, Academia de Studii Economice, a declarat că România are o problemă structurală majoră în piaţa muncii.
Potrivit acestuia, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, este cel mai mic în cadrul ţărilor UE27.
„Această situaţie face ca rata de dependenţă contributori/beneficiari în sistemul public de pensii să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar şi ca urmare a unor motivaţii fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt aşteptate să se deterioreze şi mai mult pe termen mediu şi lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III şi cele ocupaţionale să fie o necesitate stringentă pentru România”, a declarat Ionuţ Dumitru.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România a afirmat că de la înfiinţare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor. Totodată, au generat randament în termeni reali pentru aceştia.
Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficienţă pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a organizat marţi la sediul BNR. Evenimentul a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.