SRI este nevoit să aloce aproape 90 la sută din buget pentru cheltuielile legate de salarizare, pensii și proiecte pentru fonduri externe nerambursabile, susține EVZ. Pentru edificarea modului în care sunt repartizați banii din proiectul de buget pe anul 2019, jurnaliștii au adresat solicitări Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Serviciului de Informații Externe (SIE, dar și ministerelor Apărării și Afacerilor Interne. Așa cum reiese din datele furnizate de SRI, serviciul secret este nevoit să aloce aproape 90 la sută din buget pentru cheltuielile legate de salarizare, pensii și proiecte pentru fonduri externe nerambursabile. Practic, pentru activitatea efectivă a serviciului secret rămân 16% din cei 2.465.885 mii de lei prevăzuți în proiectul de buget. Adică, SRI va trebui să se descurce cu circa 80 de milioane de euro, în contextul în care trebuie să plătească, pe lângă activitatea propriu-zisă, poșta secretă, spitale, policlinici sau activitățile de control de la aeroport, servicii care, în alte state ale lumii, nu sunt atribuite serviciului secret. Circa 1000 de oameni sunt plătiți să transporte premise și amenzi, deși nu ar trebui să se ocupe SRI de aceste lucruri, susțin surse din cadrul serviciului secret.
În răsunsul SRI se arată că bugetul propus pentru SRI este de 2.465.885 mii de lei, împărțit astfel: cheltuieli de personal 56,47%; bunuri şi servicii 9,24%; transferuri între unităţi ale administraţiei publice 4,26%; alte transferuri 0,06%; asistenţă socială 26,89%; proiecte cu finanţare din F.E.N. (fonduri externe nerambursabile) aferente cadrului financiar 2014-2020 2,01%; alte cheltuieli 0,04%; active nefinanciare 1,03%. SRI precizează că a solicitat suplimentarea bugetului pentru 2019 pentru aplicarea legislaţiei din domeniul salarizării şi pensiilor, în vigoare de la data de 01.01.2019.
Ministerul Afacerilor Interne a transmis, la solicitarea EVZ, că, din bugetul alocat pe anul 2019, „cea mai mare parte se va repartiza pentru asigurarea cheltuielilor salariale cuvenite personalului ministerului, precum și pentru achitarea drepturilor cuvenite pensionarilor MAI”. În proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019, pentru MAI este prevăzută suma de 15.635.448 mii lei, precum și detalierea acesteia pe surse şi pe titluri de cheltuieli. În acest buget sunt prevăzute investiții, respectiv achiziția de autospeciale pentru munca operativă, reabilitarea unor sedii ale unităților MAI, inclusiv pentru instituțiile prefectului, dar și dotarea cu echipamentele a polițiștilor, jandarmilor, pompierilor și polițiștilor de frontieră. Tot din acest buget vor fi asigurate sumele necesare pentru desfășurarea în țară a evenimentelor ocazionate de preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, precum și asigurarea securității acestora de către unitățile din cadrul MAI. Oficialii MAI precizează că, „în funcție de execuția creditelor bugetare”, vor solicita Ministerului Finanțelor Publice suplimentarea bugetului.