O nouă tranșă de peste 88 de milioane de euro, fonduri europene, au intrat în conturile beneficiarilor a anunțat AFIR. Este vorba despre beneficiarii de fonduri europene din agricultură și dezvoltare regională.
Peste 88 de milioane de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală
Beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală au primit o nouă tranșă în valoare totală de 88,12 milioane de euro (echivalentul a 431,65 milioane de lei) în conturile bancare. Anunțul a fost făcut marți de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Aceste plăți, efectuate la 31 mai 2024, au constat în decontarea cheltuielilor realizate în cadrul proiectelor de investiții, precum și a celor aferente măsurilor de mediu și climă.
Din întreaga sumă plătită, 74,88 milioane de euro reprezintă finanțarea acordată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Diferența de 13,24 milioane de euro este acoperită de la Bugetul Național.
Cele mai semnificative plăți au fost efectuate pentru:
- Investiții în exploatații agricole și pomicole: Aproximativ 23,5 milioane de euro au fost direcționați către aceste investiții, prin submăsurile 4.1 (exploatații agricole) și 4.1a (exploatații pomicole).
- Investiții de utilitate publică: AFIR a efectuat plăți în valoare de 11,1 milioane de euro pentru infrastructura agricolă, forestieră și de irigații (submăsurile 4.3), infrastructura de bază din mediul rural (submăsura 7.2), precum și protejarea patrimoniului (submăsura 7.6), conform comunicatului AFIR.
De asemenea, o sumă importantă de 8,1 milioane de euro a fost alocată pentru decontarea primelor în cadrul submăsurii 17.1, care vizează asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor.
În această etapă de plată, Grupurile de Acțiune Locală au primit peste 11 milioane de euro pentru cheltuieli realizate în dezvoltarea comunităților locale prin axa LEADER.
Pentru măsurile de mediu și climă, AFIR a efectuat plăți către fermieri în valoare de peste 23 de milioane de euro la data de 31 mai 2024.
Este important de menționat că fondurile publice nerambursabile sunt acordate în urma verificării și autorizării la plată de către experții AFIR, pe baza cererilor de plată primite de la beneficiarii publici și privați ai FEADR, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate și cu angajamentele asumate.
Proiecte de peste 35 de milioane de euro prin AFIR
Recent, au fost selectate proiecte pentru construirea de drumuri agricole şi comunale, în valoare de peste 35 de milioane de euro, prin AFIR.
„În urma finalizării etapei de evaluare, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, Rapoartele intermediare de selecţie pentru intervenţia DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spaţiul rural şi pentru intervenţia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricolă. Ambele rapoarte sunt aferente celei de-a treia etape de depunere a proiectelor, respectiv perioada 1 – 31 ianuarie 2024.
Astfel, din cele 163 de proiecte depuse în luna ianuarie 2024 în cadrul DR-28, au fost selectate pentru finanţare 21 de proiecte investiţii în drumuri comunale în valoare totală de 19,72 milioane de euro – finanţare asigurată din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la Bugetul de Stat. Alte 104 proiecte sunt eligibile fără finanţare, 19 solicitări de finanţare sunt eligibile în aşteptare, 12 proiecte sunt neconforme şi doar 7 au fost declarate neeligibile”, se precizează într-un comunicat de presă al AFIR.
La nivelul lunii ianuarie din acest an au fost depuse online, la AFIR, 81 de proiecte pentru drumuri agricole, finanţate prin DR-27, dintre care 16 proiecte selectate pentru a primi finanţare în valoare de 15,83 milioane de euro.
În cadrul acestei etape lunare, 46 de cereri sunt eligibile fără finanţare, şapte sunt eligibile în aşteptare, două cereri de finanţare sunt neconforme, iar zece proiecte au fost declarate neeligibile.
AFIR menţionează că valoarea finanţării este de maximum un milion de euro/beneficiar, în timp ce sprijinul public financiar este 100% nerambursabil raportat la costurile eligibile pe fiecare proiect.