Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 25 noiembrie sesizarea referitoare la Legea pentru modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.
PNL susţine în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale că majorarea etapizată a indicelui social de referinţă (ISR) nu respectă reglementările de tehnică normativă în sensul în care reglementarea este impredictibilă şi contradictorie. Astfel, ei afirmă că este încălcat principiul securităţii juridice.
„Legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, încalcă tehnica normativă deoarece reglementează dincolo de voinţa exprimată prin expunerea de motive de iniţiatorii actului normativ care au avut în vedere strict modificarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, fapt subliniat şi de Consiliul Legislativ. Mai mult, adoptarea legii generează impredictibilitate, destinatarii normei, organele de aplicare, cât şi beneficiarii prestaţiilor sociale fiind în imposibilitate de a determina cuantumul unor prestaţii sociale stabilite în cuantum fix, dar care se raportează, în construcţia lor, la valoarea ISR”, arată liberalii.
Deputaţii PNL menţionează că motivarea legii nu prevede impactul financiar asupra bugetului general consolidat, impactul asupra sistemului juridic, precum şi consultările derulate.
„Legea (…) nu respectă dispoziţiile constituţionale în privinţa obligaţiei legiuitorului de a indica sursa de finanţare atunci când adoptă legi cu impact asupra bugetului general consolidat al statului. Sunt încălcate dispoziţiile art. 111 alin. (1) şi ale art. 138 alin. (5) din Constituţia României”, se arată în sesizare.
De asemenea, se indică faptul că legea a fost adoptată în absenţa analizei obligatorii asupra impactului financiar al soluţiilor legislative.
Liberalii solicită CCR să constate şi că această lege este neconstituţională în ansamblul său.
Ce este de fapt indicatorul social de referință
Indicatorul social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă.
Pe baza acestuia se calculează diverse prestații acordate de stat, cum ar fi indemnizațiile pentru creșterea copilului în vârsta de pana la 2 ani, venitul minim garantat, alocațiile pentru copii, ajutorul pentru încălzire etc.
Camera Deputaților a votat majorarea indicatorului social de referinţă
Amintim că, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual, până la atingerea valorii de 1.200 de lei.
Au votat „pentru” 164 de deputaţi, 91 s-au exprimat „împotrivă”, iar 5 s-au abţinut.
„Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei, la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei, la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, se arată în proiectul de lege.
Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
În acest context, premierul Ludovic Orban a declarat că „fiecare zi în plus în care rămâne în funcţie acest parlament este o zi pierdută pentru România”.
„Fiecare zi în care rămâne în funcţie acest parlament în plus faţă de termenul la care am organizat alegerile e o zi pierdută pentru România, iar majoritatea PSD mai face câte un rău României aproape în fiecare zi de activitate parlamentară. Numai săptămâna trecută iar au adoptat o serie de legi, au dat sporuri pentru o mulţime de angajaţi în sectorul public – acela de 15%, spor de condiţii deosebite – l-au generalizat, au stabilit ei cum creşte indicele social de referinţă şi au legat salariul minim de indicele social de referinţă cu trei ani de zile de acum înainte. Nu mai vorbesc de toate celelalte legi care practic duc România spre incapacitate de plată. O asemenea iresponsabilitate din partea unor grupuri parlamentare dominate de PSD, cum s-a manifestat în ultimele trei luni, nu a mai existat”, a declarat Orban la Digi24.