Ministrul Muncii a sesizat Consiliul Concurenței privind tarifele solicitate de firmele de arhivare

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că a sesizat Consiliul Concurenței în urma numeroaselor reclamații primite de la pensionari care au fost solicitați să plătească sume exagerate pentru eliberarea adeverințelor privind contribuțiile la bugetul de asigurări sociale.

Aceste adeverințe sunt necesare pentru calculul pensiilor și sunt deținute de firme private de arhivare care au preluat documentele de la companii ce nu mai funcționează.

Numeroși pensionari care au lucrat la companii desființate au semnalat că firmele de arhivare private le-au cerut sume mari, ajungând până la mii de lei, pentru eliberarea acestor adeverințe necesare stabilirii drepturilor de pensie. În urma acestor sesizări, ministerul a redirecționat plângerile către Arhivele Naționale, entitatea responsabilă cu autorizarea și verificarea deținătorilor privați de arhive.

Ministrul a precizat că, în urma verificărilor realizate de Arhivele Naționale, au fost identificate cazuri în care deținătorii privați au solicitat sume nejustificat de mari pentru eliberarea adeverințelor, ceea ce a dus la implicarea Consiliului Concurenței pentru a analiza dacă aceste practici sunt loiale și conforme cu legislația în vigoare.

„Şi noi am avut astfel de petiţii de la pensionari, pe care le-am redirecţionat celor de la Arhivele Naţionale, entitate publică care autorizează şi verifică deţinătorii privaţi de arhive pentru verificări. În urma verificărilor, s-au constatat şi situaţii în care deţinătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverinţelor mai mare sau un cuantum nejustificat.

De asemenea, în urma petiţiilor pe care le-am primit de la pensionari, noi am sesizat şi Consiliul Concurenţei astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deţinătorii de arhive le au”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, miercuri seară, la TVR Info.

Impactul legislației asupra pensionarilor

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că noua legislație prevede recunoașterea tuturor veniturilor pentru care s-au plătit contribuții sociale, inclusiv cele nepermanente obținute după aprilie 2001. Pensionarii nu vor mai trebui să prezinte documente suplimentare pentru a include aceste venituri în calculul pensiei, atâta timp cât au fost plătite contribuțiile necesare.

Totuși, pentru veniturile realizate înainte de aprilie 2001, pensionarii trebuie să obțină documentele necesare fie de la foștii angajatori, dacă aceștia mai sunt activi, fie de la firmele private care dețin arhivele respective.

recalculare pensie pensii Recalcularea pensiilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Problemele generate de vechea legislație

Simona Bucura-Oprescu a explicat că Legea 263/2010 nu recunoștea veniturile brute sau veniturile nepermanente ale pensionarilor în calculul pensiilor, ceea ce a creat numeroase dificultăți.

Pensionarii au fost nevoiți să apeleze la instanțele de judecată, cheltuind sume importante pentru avocați și experți în încercarea de a-și valorifica drepturile. Aceste probleme au dus la o practică neunitară în instanțe, în care unii pensionari au câștigat procesele, în timp ce alții le-au pierdut.

Noua lege a pensiilor recunoaște veniturile pentru care s-au plătit contribuții sociale, inclusiv veniturile nepermanente, eliminând astfel nevoia pensionarilor de a se adresa instanțelor pentru recunoașterea acestora.