Sumele vor fi virate direct pe card. Românii care vor primi minim 1.000 de euro de la stat: Sprijinim în continuare

marcel ciolacu

SURSA FOTO: Captură ecran Facebook/Marcel Ciolacu

Sumele vor fi virate direct pe card agricultorilor care primesc un minim de 1.000 de euro de la stat. Suprafața acoperită cu sere a scăzut constant din 1990 din cauza creșterii prețurilor la energie, ceea ce a determinat mulți dintre aceștia să se retragă.

Marcel Ciolacu susține cultivarea în solarii

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a abordat miercuri, la începutul ședinței de guvern, un program de susținere financiară destinat producătorilor agricoli care cultivă legume românești în sere și solarii. Aproape 125 de milioane de lei vor fi alocate în total pentru acest proiect.

Ajutor pentru producătorii agricoli direct pe card

Sumele vor fi virate direct pe card, iar agricultorii care primesc un minim de 1.000 de euro de la stat beneficiază de sprijin pentru cultivarea legumelor românești în sere și solarii. Acest sprijin de 1.000 de euro va fi acordat pentru fiecare 1.000 de metri pătrați de teren, destinat fermelor care desfășoară activități de producție. Agricultorii vor beneficia și de plata accizei la motorină pentru trimestrul trei din noiembrie.

„Sprijinim în continuare producătorii agricoli din domeniul vegetal să cultive legume românești în sere și solarii.

Sprijinul de 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați/beneficiar va fi acordat pentru firmele ce desfășoară activități de producție.

Susținem astfel producția de legume cultivate în spații protejate și alocăm aproape 125 de milioane de lei pentru acest proiect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de guvern de miercuri.

Situația serelor din România

România dispune de câteva mii de hectare de sere și solarii, dar nu le folosește integral din cauza creșterii prețurilor la energie, care a determinat mulți fermieri să se retragă. Pentru a deveni competitivi pe piața europeană, autoritățile trebuie să acorde subvenții și să sprijine modernizarea serelor.

Suprafața acoperită cu sere a scăzut constant din 1990, ajungând în 2019 la doar 206 hectare, iar specialiștii estimează că sunt necesare circa 2.000 de hectare pentru a asigura necesarul intern de legume.

România buget istoric în agricultură

Ministrul Agriculturii afirmă că fermierii au beneficiat de cel mai extins sprijin din ultimele cinci decenii.

Florin Barbu a subliniat că, în acest an, bugetul Ministerului Agriculturii a atins un nivel record, depășind 2% din PIB. Această alocare a permis creșterea sprijinului pentru fermieri la peste 6,7 miliarde de euro, incluzând atât fonduri europene, cât și bugetul național. Barbu a afirmat că aceasta reprezintă „calea sigură” pentru dezvoltarea agriculturii în România.

Barbu, susține că securitatea alimentară a Uniunii Europene nu poate fi asigurată fără investiții în agricultură și o dezvoltare robustă a zootehniei.