Discuţii la nivel înalt între Uniunea Europeană şi China!
Summit între China şi liderii UE! Discuţiile prin videoconferinţă vor avea loc vineri
Vineri, 1 aprilie, va avea loc un summit virtual între preşedintele Chinei, Xi Jinping, alături de premierul Li Keqiang şi liderii UE, potrivit unui anunţ făcut de către Ministerul chinez de Externe.
Evenimentul a fost amânat de mai multe ori până în acest moment, ca urmare a deteriorării relațiilor dintre cele două părţi, transmite agenţia Reuters.
Este prima confirmare venită de la Beijing privind summit-ul cu liderii europeni ce va avea loc săptămâna aceasta.
Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a explicat că liderii Chinei şi ai Uniunii Europene vor sta de vorba prin intermediul unei videoconferinţe.
Tensiuni între UE şi Beijing pe tema unui posibil ajutor acordat Rusiei
Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, un înalt oficial european declara pentru Politico.eu că liderii UE dețin „dovezi foarte sigure” că Beijingul se gândește să ofere asistență militară Rusiei.
Europa ar fi ameninţat atunci China cu potențiale măsuri economice dacă va trimite arme Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.
„Liderii UE au dovezi foarte sigure că China se gândește să ofere ajutor militar Rusiei. Toți liderii sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă”, a precizat oficialul UE, sub protecţia anonimatului.
„Suntem îngrijorați de faptul că China cochetează cu rușii”, a adăugat acesta.
UE „va impune bariere comerciale împotriva Chinei” dacă Beijingul va da curs cererii Rusiei, pentru că „aceasta este singura limbă pe care Beijingul o înțelege”, a mai spus înaltul oficial european la acel moment.
Avertismente similare venite şi de la Washington
Şi americanii lansaseră anterior un avertisment similar în direcţia Chinei. Guvernul de la Moscova ar fi cerut Chinei echipament militar și alte tipuri de ajutoare.
Un raport al Financial Times susţinea că Beijingul a dat semne că ar fi deschis față de cererea Rusiei. Nu este clar dacă cele mai recente informații din partea UE provin din aceleași surse sau din sursele proprii ale serviciilor de informații din Europa.
De cealaltă parte, China a respins în mod repetat rapoartele SUA privind o eventuală implicare a sa în criza din Ucraina, catalogându-le drept „dezinformare”.