Sprijin necondiționat pentru Ucraina
Statele membre NATO vor intensifica acţiunile colective de apărare şi descurajare militară, cu ocazia summitului din Lituania. Acestea vor reafirma sprijinul necondiţionat pentru Ucraina. Cel mai probabil nu vor stabili un termen clar pentru admiterea ţării în Alianţa Nord-Atlantică.
„În cursul summitului NATO, vom intensifica descurajarea militară şi apărarea, inclusiv prin investiţii suplimentare. Vom intensifica susţinerea pentru Ucraina şi vom aduce Ucraina mai aproape de NATO. Vom colabora mai strâns cu partenerii pentru a susţine ordinea internaţională bazată pe reguli”, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Statele aliate, un angajament mai ambițios pentru apărare
Secretarul general al NATO a transmis că liderii statelor aliate vor fixa un angajament „mai ambiţios” în materie de cheltuieli pentru apărare, cu investiţii de „cel puţin 2% din PIB anual”.
„Ni se vor alătura la summit liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei şi Coreei de Sud, întrucât securitatea noastră nu este regională, este globală. Colaborăm mai apropiat în probleme precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă şi noile tehnologii”, a declarat Stoltenberg săptămâna trecută.
Nou set de măsuri de asistenţă multianuală pentru Ucraina
Cu ocazia summitului de la Vilnius, va avea loc prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea preşedintelui Volodimir Zelenski. Statele aliate urmează să aprobe un nou set de măsuri de asistenţă multianuală pentru Ucraina.
Reuniunea de la Vilnius va fi marcată de neînțelegerile referitoare la decizia Statelor Unite de a furniza muniţie cu fragmentare Ucrainei. Germania şi Marea Britanie au părut să se distanţeze de iniţiativa Administraţiei Joe Biden.
De asemenea, vor fi divergenţe referitoare la fixarea unui termen concret pentru admiterea Ucrainei în NATO. Administraţia Volodimir Zelenski cere insistent un termen clar pentru integrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, dar ideea întâmpină opoziţia mai multor state.
„Nu cred că există unanimitate în NATO asupra oportunităţii aducerii sau nu a Ucrainei în NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. Spre exemplu, dacă aţi şti acest lucru, de fapt îl cunoaşteţi, noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie.
Iar, dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.