Summit de pace în Elveția. Securitatea alimentară nu trebuie militarizată, cer ţările participante

În acest weekend, Elveția a găzduit primul summit consacrat păcii în Ucraina, fără participarea Rusiei. Acolo, s-a făcut apel la „implicarea tuturor părţilor” în demersurile de încetare a ostilităţilor, conform comunicatului final al reuniunii, transmite AFP.

Deși este posibil ca nu toți participanții să semneze textul final, summitul marchează un pas important către dialog și cooperare.

Textul, sprijinit de majoritatea celor aproximativ 100 de participanți, reafirmă principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina.

Documentul subliniază necesitatea dialogului și a participării active a tuturor părților implicate pentru a atinge pacea. Participanții au decis să ia măsuri concrete în viitor pentru a sprijini aceste principii, cu un angajament sporit din partea reprezentanților.

Elveția
Elveția pe harta Europei / SURSA FOTO: Dreamstime

Summitul atrage atenția și asupra securității alimentare, accentuând că aceasta „nu trebuie în niciun caz militarizată”. Invazia Ucrainei, un important exportator de cereale, și oprirea exporturilor de îngrășăminte ruse au avut consecințe dramatice asupra aprovizionării globale.

De asemenea, comunicatul cere eliberarea tuturor prizonierilor de război și a „copiilor ucraineni deportați ilegal”.

Deși declarația finală ar putea să nu fie semnată de toți participanții, acest lucru este atribuit formulării textului și nu lipsei de susținere.

Explicaţiile au venit de la cancelarul austriac Karl Nehammer, notează jurnaliştii agenţiei dpa.

„De aceea nu sunt prea preocupat dacă nu semnează toată lumea acum”, a indicat Nehammer.

Textul final al summitului a ţinut cont de cele patru „poziţii de principiu” ale Ucrainei

Comunicatul final al summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziţia Kievului, indică şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

Textul propus „este echilibrat” şi au fost luate în considerare toate cele patru „poziţii de principiu” ale Ucrainei, afirmă el.

La un eventual summit viitor pe aceeaşi temă ar putea participa şi Rusia.

„Desigur (…) înţelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (…)

Dar poziţia noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, aşa cum vorbeşte în prezent”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

Dmitro Kuleba a respins propunerea făcută vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupaţia forţelor Moscovei şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO.

El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.