Summit istoric în SUA
Președintele american Joe Biden îi primeşte pe premierul japonez Fumio Kishida şi pe preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la Camp David, reşedinţa de la ţară a preşedinţilor americani, al cărei nume este legat istoric de negocieri de pace în Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Asta „arată, în mod profund simbolic, importanţa pe care o acordăm acestui eveniment major”, declare miercuri, la o masă rotundă organizată de centru de reflecţie Brookings, principalul consilier al preşedintelui american în probleme legate de Asia, Kurt Campbell.
El a dezvăluit două anunţuri ale acestui summit – primul de acest fel după mai multe întâlniri între cei trei lideri în marja unor mari reuniuni internţaionale.
Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud se vor angaja să organizeze un astfel de summit din trei în trei ani.
Ele vor implementa, în al doilea rând, un „canal de comunicaţii de urgenţă între şefi de stat şi de guvern şi alte persoanlităţi din administraţiile lor”. un fel de ”telefon roşu” trilateral, într-o regiune care trăieşte sub ameninţarea programului nuclear nord-coreean şi care se teme o invazie a taiwanului de către China.
„Am creat ceea ce China nu voia deloc”, a salutat ambasadorul american în Japonia, Rahm Emanuel miercuri, la această masă rotundă.
Acest summit urmează să transmită mesajul că „trebuie să se parieze pe America” în regiune, a declarat el.
„Suntem o putere în ascensiune, ei (chinezii) în declin”, a estimat el, reluând o retorică familiară lui Joe Biden, care subliniază cu regularitate problemele economice şi demografice ale Chinei.
Avertisment lansat de China
Beijingul nu-şi ascunde ostilitatea faţă de acest nou dialog în trei, care se alătură altor iniţiative diplomatice relansate sau create de administraţia Biden în regiunea Asia-Pacific, împreună cu India sau Australia. Ministrul chinez de Externe Wang Yi a avertizat recent Seulul şi Tokyo.
„Vă puteţi decolora părul blond şi tunde părul din nas cât vreţi, dar nu veţi fi niciodată europeni sau occidentali. Nu puteţi deveni occidentali. Trebuie să ştim unde ne sunt rădăcinile”, a declarat el ironic.
El a îndemnat la „cooperare” între China, Coreea de Sud şi Japonia. Washingtonul spune, din contră, că Japonia şi Coreea de Sud sunt pregătite să se îndrepte către Occident, ceea ce implică depăşirea unui trecut dureros – al colonizării brutale a peninsulei Coreea de către Japonia în perioada 1910-1945.
Casa Albă este conştientă că această apropiere nu se bucură de o unanimitate în opinia publică, atât sud-coreeană cât şi japoneză, în pofida intereselor strategice comune.
„Nu sunt de ajuns acţiuni structurale pentru a face o apropiere. A trebuit să vină la putere doi lideri”, Fumio Kishida şi Yoon Suk Yeol, comentează o consilieră a preşedintelui american, Mira Rapp-Hooper,
Washingtonul laudă abilităţile interpersonale ale lui Joe Biden, care şi-a cultivat relaţia cu ambele ţări.
Guvernul american, care salută natura „istorică” a summitului de vineri, ştie că această relaţie trilaterală rămâne fragilă.
Yoon Suk Yeol, de exemplu, îşi încheie mandatul în 2027 şi nu poate fi reales.
Angajamentele de la Camp David urmează să facă în aşa fel, potrivit lui Rahm Emanuel, încât dialogul ”să devină norma şi să fie integrat în ADN-ul tuturor instituţiilor” celor trei ţări, şi să nu se mai reducă doar la bunăvoinţă liderilor lor.