Concluziile primei zile a summit-ului liderilor G20 de joi şi vineri de la Pittsburgh, SUA, reflectă o nouă realitate globală, în care ţările cu economii emergente joacă un rol mai important în definirea politicilor care guvernează sistemul economic mondial, potrivit unei analize Reuters, preluată de Mediafax.
Prin transformarea G20 în noul for de coordonare economică globală şi creşterea influenţei mondiale a marilor economii emergente, precum China şi India, marile puteri ale lumii îşi iau un angajament de cooperare strânsă chiar şi după ce criza financiar va ajunge la final, iar recesiunea se va încheia.
Totodată, adoptarea G20 ca principal consiliu economic mondial ridică întrebări legate de soarta Grupului celor 8 naţiuni puternic industrializate. Unele voci consideră că G8 ar putea să dispară cu timpul, dar diplomaţii aflaţi la Pittsburgh spun că forul îşi va continua activitatea, dar se va concentra pe probleme non-economice.
De la formum ministerial, la „grup al liderilor mondiali”
Structura G20 a fost modificată anul trecut în urma turbulenţelor severe de pe pieţele financiare, devenind dintr-un „forum ministerial” un „grup al liderilor mondiali”, notează Reuters.
Chestiunile convenite joi de liderii G20 reprezintă victorii importante pentru preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care găzduieşte primul summit internaţional important de la învestirea în funcţie de la începutul acestui an.
Obama a insistat, de la câştigarea campaniei electorale de la finele anului trecut, pentru schimbări în arhitectura sistemului financiar global prin care marile puteri să recunoască importanţa Chinei şi altor economii emergente mari.
Statele Unite au propus în acest sens transferarea a 5 puncte procentuale din drepturile de vot din conducerea Fondului Monetar Internaţional de la ţările dezvoltate către cele emergente. Viteza cu care liderii G20 au fost de acord cu această măsură (dacă deciziile preliminare de joi sunt adoptate oficial) este surprinzătoare, pe fondul sensibilităţilor politice care înconjoară subiectul, din moment ce Europa va înregistra cea mai semnificativă „diluarea” a influenţei pe scena globală, se arată în analiza Reuters.
În plus, creşterea puterii globale a ţărilor emergente ar putea ajuta şi eforturile lui Obama pe un alt plan. Liderul de la Casa Albă încearcă, de la începutul mandatului, să determine marii exportatori, precum China, să se concentreze mai mult pe consolidarea cererii interne, pentru a ajuta economiile cu un ritm de creştere mai redus, precum SUA, să găsească noi pieţe de export.
Comunicatul preliminar pregătit de G20 arată şi că liderii celor mai puternice economii ale lumii au convenit ca şeful FMI să fie selectat în funcţie de calificări, şi nu de naţionalitate, decizie semnificativă din moment ce şeful FMI a fost întotdeauna european, iar cel al Băncii Mondiale american, potrivit Reuters.