Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre cele mai importante teme ce vor fi abordate în cadrul Consiliului European de iarnă. Şeful statului a venit şi cu o veste uriaşă: se vorbeşte deja serios despre noul vaccin anti-COVID, eficient şi împotriva Omicron!
Joi, 16 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European. Înainte de începerea şedinţei, şeful statului, aflat la Bruxelles, a făcut o scurtă declaraţie de presă.
Ţările Europei trebuie să primească, cât mai curând, un nou vaccin care poate lupta cu varianta Omicron
El a explicat că liderii europeni se vor pune la masă şi vor căuta soluţii pentru ca ţările UE să beneficieze, cât mai rapid, de un vaccin eficient şi împotriva noii variante Omicron.
“Avem multe teme pe agenda Consiliului European de iarnă. Vreau să mă refer la trei teme de mare interes.
Pandemia de COVID: vom avea o discuţie aplicată. Există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu nouă varianta Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și despre cum vom obține un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului.
Este între timp foarte clar pentru toată lumea şi am discutat şi ieri cu alţi lideri: doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii. Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie, cum vom obține, achiziționa și împărți acest vaccin între statele membre.
Tot în legătură cu pandemia, voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile de restricționare când este vorba despre traficul de mărfuri, despre economia europeană”, a precizat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.
Soluţii pentru problema preţurilor la energie. Problema sesizată de preşedintele Iohannis
Preşedintele României a adăugat că un alt subiect, extrem de important şi pentru România, este cel al preţurilor foarte mari la gaze naturale şi energie. Şeful statului a atras atenţia că nu toată capacitatea de transport a conductelor europene este folosită în acest moment.
“Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul, despre prețul mare, în general, la energie şi despre ce se poate face. Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, însă ele nu pot merge la infinit.
Trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste prețuri mari, având în vedere că nu toată capacitatea de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piaţa, pentru a vedea cum putem să îmbunătăţim condiţiile concurenţiale, în aşa fel încât să existe o concurență reală, dar și o protecție a consumatorilor.
Voi reitera nevoia acelui act delegat care stabileşte că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziţie, dacă ne îndreptăm spre o economie verde. Pentru noi, acestea două sunt vitale”, a mai declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.
“Nu putem acceptă paralelisme între NATO și Uniunea Europeană”
“A treia tema care pentru noi este extrem de importantă este cea a securității și a Busolei strategice, un document care va stabili orientarea UE în anii următori.
Voi sublinia importantă strategică regiunii Mării Negre, importantă consolidării securității la Marea Neagră, dar și importanţă colaborării dintre Uniunea Europeană și NATO.
Nu putem acceptă paralelisme între NATO și Uniunea Europeană”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.