Cu doar 2,6 milioane de locuitori și reputată drept cea mai săracă țară din Europa, Moldova a trebuit să facă față multor provocări pentru a asigura reuniunea la care participă 50 de șefi de state și guverne, alti înalți funcționari din Europa.
Prima dintre acestea ar fi chiar aceea de securitate. Corespondentul Le Figaro la Chișinău notează că Franța a mobilizat un AWAC dar, mai ales, că reuniunea se desfășoară sub protecția unui program special de apărare, AIR BASTION 2023 la care participa militari moldoveni, francezi, britanici, americani și romani.
Reuniunea are loc la doar 30 de kilometri de granița cu Ucraina și 150 km de Odessa.
Spațiul aerian moldovenesc a fost complet închis zborurilor comerciale și dronelor cu câteva zile înainte de summit, respectiv din 25 mai.
Obiectivul Air Bastion-2023 este detectarea și reacția la o posibilă intruziune în spațiul aerian, fie că este vorba de drone, rachete etc. ”Exercițiul, planificat în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale, va avea loc în centrele de pregătire ale Armatei Naționale (Moldova) și în regiunile adiacente și va reuni peste 200 de soldați moldoveni, francezi, britanici, români și americani”, spune Ministerul Apărării din Moldova într-o declarație emisă la 25 mai.
AWACS NATO a fost dislocat în spațiul aerian moldovean
Scopul principal al exercițiului este, desigur de a face întâlnirea șefilor de stat și de guvern europeni cât mai sigură posibil, dar și creșterea gradului de interoperabilitate între țările partenere care participă la exercițiu. Este prima dată când Moldova, cu un buget de apărare de 40 milioane de euro, a fost asociată la un exercițiu de o asemenea amploare- notează Le Figaro.
În același timp, NATO a anunțat miercuri că AWACS NATO va asigura spațiul aerian într-un perimetru mai larg. „AWACS poate detecta aeronave, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce îl face o capacitate importantă de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oană Lungescu. Potrivit unor surse diplomatice, singurul AWAC responsabil pentru asigurarea summitului este cel francez. Potrivit Ministerului Apărării din Moldova, Marea Britanie a furnizat, de asemenea, echipamente militare ca parte a protecției summitului.
Guvernul moldovenesc a primit și sprijin din partea altor țări. Poliția suedeză a instruit patru noi piloți de drone și a dat țării șase drone noi. Poliția poloneză i-a instruit pe moldoveni în utilizarea echipamentelor de vedere nocturnă.
Probleme de logistică
Dincolo de securitate, au existat mari probleme de logistică și organizare. Cum, de exemplu, să se asigure aterizarea tuturor avioanele atunci când aeroportul din Chișinău are o singură pistă?
Pentru a rezolva problema, spune Le Figaro, s-a decis ca jumătate din delegații să ajungă cu o zi înainte de ședință, cealaltă jumătate în Ziua D. Timp de șase luni, mai multe state membre (inclusiv Franța), precum și Consiliul au trimis o serie de misiuni pentru a ajuta Chișinăul să se pregătească pentru eveniment.
Având în vedere mijloacele financiare slabe de care dispune țara, dar și pentru a evita ca Maia Sandu să facă obiectul unui proces de gestionare greșită de către moldovenii pro-ruși, europenii și UE acoperă unele costuri. Astfel, Consiliul va plăti costurile prânzului, va acoperi interpretarea.
„Pentru europeni, miza este la fel de importantă ca pentru Moldova. Alegând să se întâlnească la Chișinău, își reafirmă sprijinul pentru această fostă republică sovietică, pe care Moscova refuză să o vadă deviată de orbita sa. Este o realizare importanta pentru Europa”, spune un diplomat al UE.