Summitul UE a fost amânat! Președintele Consiliului European a intrat în carantină

Purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European a anunțat prin intermediul platformei Twitter că acesta va intra în carantină. În acest context, summitul UE a fost amânat.

Summit-ul Uniunii Europene fusese programat pentru joi și vineri însă a fost amânat pentru data de 1 și 2 octombrie. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost nevoit să intre în carantină deoarece unul dintre membrii personalului său de securitate a fost testat pozitiv la noul coronavirus.

Așadar, s-a luat decizia ca summit-ul Uniunii Europene să fie amânat la începutul lunii octombrie.

Anunțul a venit chiar din partea purtătorului său de cuvânt, prin intermediul site-ului de socializare numit Twitter.

Preşedintele „a aflat astăzi că un ofiţer de securitate, cu care a fost în contact apropiat la începutul săptămânii trecute, a fost testat pozitiv la COVID-19„, a precizat purtătorul de cuvânt într-o postare pe Twitter.

Testul de luni a fost negativ

Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European a mai notat că acesta este testat în mod regulat și că testul efectuat luni a fost negativ.

”Președintele este testat în mod regulat, iar ieri a fost testat negativ.

Respectând regulile belgiene, el a intrat în carantină începând de astăzi”, a spus Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.

Consiliul European a anunțat activarea sistemului de garanții

Comisia Europeană salută activarea instrumentului SURE, care va oferi sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro, sumă menită să contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a lucrătorilor afectaţi de pandemia de coronavirus, informează un comunicat al executivului comunitar.

Activarea survine în urma finalizării procedurilor naţionale de aprobare şi a semnăturilor necesare, din partea tuturor statelor membre, care prevăd acorduri de garantare cu Comisia în valoare totală de 25 de miliarde de euro.

Angajamentul voluntar privind garanţiile reprezintă o expresie importantă a solidarităţii în faţa unei crize fără precedent. Aceste garanţii sunt necesare pentru a spori volumul împrumuturilor care pot fi acordate statelor membre, protejând, în acelaşi timp, ratingul de credit superior al Uniunii şi poziţia sa puternică pe pieţele internaţionale de capital.