Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a menționat că acest exercițiu se va desfășura în toate zonele țării. Mai exact, peste tot unde există sirene, Inspectoratele pentru Situații de Urgență le va testa.

„Este un lucru în care populația să știe, să se conștientizeze în rândul populației că există acest mod de alarmare și să se obișnuiască cum să reacționeze. Noi acum, sfatul nostru întotdeauna este imediat dacă auzi așa ceva, să te uiți în aplicația DSU sau să te uiți dacă îți vine un mesaj RO-ALERT concomitent care-ți explică ce să faci.

Unele sirene au și mesaje vocale și pot fi transmise mesaje vocale prin ele, dar astea nu sunt multe. Deci, noi testăm inclusiv procedurile, pentru că nu toate sunt la comandă centralizată. Unele dintre ele sunt pe comandă individuală și atunci persoanele care răspund și ele de fapt sunt verificate, că, cunosc procedurile, cunosc cum să facă acest lucru”, a spus Arafat.

Protecția civilă trebuie să devină o parte din cultura noastră

El a explicat că este un lucru normal și că România nu este singura țară care face acest lucru.

Arafat a explicat că este foarte normal ca partea de protecție civilă să devină o parte din cultura noastră, în sensul în care să învățăm cum să ne protejăm, să fim parte din sistem, să colaborăm, să fim în parteneriat cu autoritățile ca individ și să știm că primii care protejează omul suntem noi.

„Primii care vin în ajutorul oamenilor în cazul unei calamități sunt vecinii lor. Omul dacă știe ce are de făcut previne imediat ca el să devină victimă sau să devină o persoană care are nevoie de ajutor și care să ia din resursele care sunt destinate ajutorarea celor care sunt victimele dezastrelor.

Așa că rugămintea către toată lumea este să acceseze, să știe ghidurile din fiipregătit.ro„, a punctat șeful DSU.

Detalii despre aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență

El a amintit că a fost emisă de către Guvern o hotărâre prin care toate instituțiile publice locale, centrale trebuie să aibă pe site-ul lor link către fiipregătit.ro. şi să descarce aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență care a fost lansată.

„Cei care au descărcat-o să verifice periodic pentru că sunt îmbunătățiri care vin și trebuie să le descarce ca să fie aplicația la zi și bineînțeles din ghidurile de la fiipregătit.ro. şi din ghidurile care sunt și pe aplicația DSU să realizeze ce se recomandă, adică trusă de urgență, să aibă ce le trebuie în casă, să pregătească casa în zonele de cutremur că să fie impactul mai ușor.

Și există un filmuleț pe fiipregătit.ro care arată acest lucru. Deci, asta este ce facem în această perioadă”, a mai arătat Arafat.

Întrebat dacă există încă adăposturile antiaeriene sau spații dedicate pentru situații de urgență, Arafat a explicat că există ANRSPS care are anumite rezerve, bineînțeles, care este Agenția Națională pentru Rezervele Statului.

„Cât despre adăposturi, colegii de la IGSU au prezentat situația lor de mai multe ori. Sunt adăposturile, unele nu sunt în condiții care să fie utilizabile imediat și cei care le dețin trebuie să știe că trebuie să le aducă la zi și bineînțeles, să fie pregătiți să le pună la dispoziție în cazul, puțin probabil, în care va fi nevoie.

Deci, cam asta este. Şi astea toate intră în pregătirea pe „Săptămâna protecției civile”, a spus el.

Autoritățile vor continua programele de verificare și expertizare a clădirilor

Șeful DSU a menționat și că autoritățile vor continua programele de verificare și expertizare a clădirilor unde sunt sau pot să apară riscuri la cutremur, mai ales după tragedia din Turcia și Siria și după seria de cutremure din Gorj.

„A fost luată o decizie în acces sens la nivelul guvernului și da, autoritățile vor face acest lucru. Ministerul Dezvoltării face acest lucru, deci nu se pune problema că să nu se continue, ba mai mult, se vor identifica aceste activități.

S-a pus, mi se pare, și o perioadă limită în care măcar o evaluare de bază sau o evaluare vizuală trebuie făcută la toate clădirile unde există o bănuială că există un risc sau că ar fi existat probleme în clădirile respective”, a punctat Raed Arafat.