Sute de mii de români care au cotizat încă de la început la Pilonul II de pensii au strâns în 15 ani o sumă frumoasă în conturi. Diferența este semnificativă față de restul de 8 milioane de români care cotizează în prezent.
Începând din 2008, aproximativ 200.000 de cetățeni români au fost consecvenți în ceea ce privește contribuțiile la Pilonul II de pensii. Aceștia au adunat de-a lungul anilor peste 180 de cotizații lunare și o dobândă semnificativă.
Ce sume au acumulat la Pilonul II?
Cei aproximativ 200.000 de români au început să cotizeze încă de la lansarea Pilonului II de pensii în România și, după 15 ani, au acumulat în medie 48.000 de lei în conturile lor.
Din suma totală de 48.000 de lei, aproximativ 36.000 de lei reprezintă contribuțiile lunare din salariu, iar restul reprezintă dobânda acumulată. În comparație, cei 8 milioane de români care cotizează în prezent la Pilonul II au în medie aproximativ 13.600 de lei în conturile lor.
Începând cu anul 2024, contribuția către pensiile private va crește cu un punct procentual, de la 3,75% la 4,75%. Decizia guvernului se aliniază astfel la prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență.
În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% a contribuției de asigurări sociale (CAS) este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, adică 21,25%, este alocat pensiei de stat din cadrul Pilonului I. Începând cu anul viitor, procentul va crește la 4,75%, iar cota de CAS ar putea să scadă. Există discuții privind reducerea cotei de CAS de la 25% la 20%, ceea ce ar însemna mai mulți bani economisiți direct pentru pensie.
De asemenea, într-o mișcare menită să-i sprijine pe contribuitorii la pensiile private, deputații au aprobat o propunere care prevede scutirea de impozit a contribuțiilor pentru pensiile private. Asta înseamnă că statul nu va mai impozita sumele acumulate din contribuții la fondurile private de pensii, ci va taxa doar câștigurile realizate de administratorii acestor fonduri în urma investițiilor. Măsura se aplică pentru Pilonul II și III de pensii, transmite Antena 3.
Activele fondurilor de pensii private au crescut
Amintim că, ultimele date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că la finalul trimestrului I din 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 103,22 miliarde lei. Cifra este cu 7% mai mare faţă de luna decembrie a anului anterior şi în creştere cu 15,4% comparativ cu luna martie din 2022.
La 31 martie 2023, erau înscrişi 8,69 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,59 milioane participanţi.