Alegeri prezidențiale 2024. Avocatul Poporului nu are competențe de invalidare a procesului electoral
Alegeri prezidențiale 2024. Instituția Avocatului Poporului a emis un comunicat în care clarifică faptul că nu are competențe în privința invalidării procesului electoral pentru alegerea președintelui României.
Conform legislației naționale și a prevederilor Constituției, Avocatul Poporului nu se substituie autorităților publice responsabile de gestionarea procesului electoral.
În acest context, autoritățile competente pentru a analiza validitatea alegerilor sunt specificate de legislația în vigoare, iar Avocatul Poporului poate doar să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea legilor înainte de promulgarea acestora, sau să ridice excepții de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele Guvernului.
Această clarificare a venit ca răspuns la o petiție adresată de Școala Națională de Studii Politice și Administrative, care a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale din cauza unor presupuse nereguli legate de candidatul Călin Georgescu.
Georgescu ar fi încălcat prevederile din Constituția României
Petiția argumentează că Georgescu ar fi încălcat prevederile Articolului 81 din Constituția României și susține că alegerile au fost afectate de o campanie de dezinformare și de influențe externe.
Potrivit petiției, candidatul Călin Georgescu ar fi beneficiat de un „avantaj incorect” față de ceilalți candidați, prin utilizarea unor resurse neclare și metode netransparente.
În acest sens, declasificarea unor documente din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), realizată la solicitarea instituțiilor implicate, a adus noi informații cu privire la presupusa campanie de promovare a lui Georgescu.
SRI a dezvăluit că au fost identificate metode de manipulare a platformelor de social media pentru a accelera popularitatea sa, iar SIE a atras atenția asupra riscurilor de acțiuni hibride, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații din partea Rusiei.
Astfel, Avocatul Poporului a subliniat că, deși instituția este implicată în protecția drepturilor cetățenilor și în controlul constituționalității legilor, responsabilitatea pentru invalidarea proceselor electorale sau pentru evaluarea eventualelor abateri din cadrul campaniilor electorale revine autorităților specializate în acest domeniu.
Tudorel Toader și constituționaliștii consideră inadmisibile sesizările la CCR
Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și specialist în drept constituțional, a declarat vineri pentru News.ro că sesizările depuse la Curtea Constituțională (CCR) de mai multe organizații sau persoane fizice sunt „inadmisibile”. Această opinie este împărtășită și de alți experți în drept constituțional, care estimează că sesizările vor fi respinse de către judecătorii CCR.
Toader a explicat că, potrivit legislației în vigoare, Curtea Constituțională se poate autosesiza doar în cazurile de revizuire a Constituției, iar în alte situații nu poate interveni din oficiu. De asemenea, acesta a subliniat că, în condițiile în care votul pentru alegeri a început deja în străinătate, este extrem de puțin probabil ca CCR să ia o decizie de anulare a alegerilor.
În ceea ce privește documentele declasificate care sunt în analiza CCR, specialiștii considerați de News.ro sugerează că judecătorii vor lua în calcul aceste documente doar după finalizarea alegerilor, odată cu confirmarea rezultatelor, și doar după turul al doilea al scrutinului. Astfel, deciziile cu privire la acestea ar putea veni abia după încheierea procesului electoral.
„Curtea Constituţională se autosesizează sau se sesizează din oficiu într-o singură situaţie, şi anume atunci când este vorba despre revizuirea Constituţiei. În rest, absolut niciodată. Să aşteptăm decizia Curţii, însă este foarte puţin probabil ca acum să ia o decizie de anulare a alegerilor (n.red. şi în condiţiile în care în străinătate votarea a început deja de azi noapte, de la ora locală 1.00)”, a explicat Tudorel Toader.