Ce se întâmplă cu banii de pensii? Ministerul Muncii anunță un buget de 75,9 miliarde lei pentru anul 2024. Simona Bucura-Oprescu a oferit, luni, informații suplimentare.
Ministerul Muncii va dispune anul viitor de un buget de 75,9 miliarde lei
Ministerul Muncii are alocat un buget de 75,9 miliarde lei pentru anul viitor. Astfel, înregistrează o creștere de 13,3% față de execuția preliminată de 66,9 miliarde lei. Aceasta înseamnă că cetățenii români își vor primi drepturile cuvenite de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform declarațiilor ministrului Simona Bucura-Oprescu, făcute luni.
Potrivit ministrului, în anul următor vor fi și bani de pensii, dar și pentru creșterile prevăzute prin noul buget.
„Avem o creştere de la 66,9 de miliarde lei la 75,9 de miliarde lei, ceea ce înseamnă că în 2024 românii îşi vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creşteri prevăzute în buget”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Totodată, Ministerul Muncii a mai anunțat că bugetul Casei Naționale de Pensii va crește cu 20,3%.
Pensiile speciale însumează 1,78 miliarde lei
Întrebată cât afectează pensiile speciale bugetul, ministrul Muncii a menționat că pensiile de serviciu, care vor fi plătite prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice pentru cele șase categorii, reprezintă doar 0,01% din PIB. Acest procent înseamnă aproximativ 1,78 miliarde lei.
În plus, ministrul Muncii a subliniat că se continuă procesul de elaborare a legii salarizării, răspunzând astfel la întrebări referitoare la sporurile bugetarilor.
„În angajamentul pe care România l-a luat prin PNRR, prin jalonul 420 cu privire la Legea salarizării unitare în sistemul public, se are în vedere şi revizuirea sporurilor pe care le avem în sistemul public”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.
Comisiile de specialitate din Parlament au avizat, luni, cu 19 voturi pentru și 7 împotrivă, proiectul de buget pentru anul 2024 al Ministerului Muncii. În cadrul discuțiilor referitoare la bugetul Ministerului Muncii, s-au depus 2 amendamente. Au fost respinse amândouă.
Echipa de la Ministerul Muncii se implică intens în elaborarea unei noi legi a salarizării în sectorul bugetar. Experții din cadrul Ministerului Muncii, în colaborare cu cei de la Banca Mondială, au dezvoltat o ierarhizare a posturilor bazată pe criterii precum munca depusă, nivelul de studii și experiența profesională.
În conformitate cu noul cadru, posturile din sectorul public vor fi structurate pe o scală de la 1 la 12. Această clasificare va fi determinantă în stabilirea remunerației angajaților din sectorul public.
Se anticipează că cel mai înalt coeficient de ierarhizare, respectiv gradul 12, va fi atribuit președintelui României în noul sistem. Cu toate acestea, formula exactă de calcul nu a fost încă definitivată. Experții analizează diverse opțiuni, printre care raportarea la salariul minim pe economie sau introducerea unui nou indice de referință.