Sunt bani, sau nu în fotbalul românesc? S-a aflat suma fabuloasă cheltuită într-un an

bancnote

Bancnote euro / SURSA FOTO: Dreamstime

Adesea, auzim microbiștii și oamenii din fotbalul de la noi spunând că sportul cu balonul rotund este într-o mare criză financiară și din acest motiv nici rezultate nu sunt. O analiză arată că FRF, LPF și cluburile au cheltuit 160 de milioane de lei într-un an.

Are sau nu fotbalul românesc bani?

Principalul argument invocat atunci când vorbim de lipsa de rezultate din fotbalul românesc este faptul că nu sunt bani. Într-o analiză, GSP publică rapoartele financiare pe anul 2022 în ceea ce privește toate cluburile care au fost sau încă sunt pe prima scenă.

La acestea, analiza adaugă și cele două foruri care au legătură directă cu ceea ce ar trebui să însemne o bună organizare și funcționare a fotbalului: (FRF) Federația Română de Fotbal și (LPF) Liga Profesionistă de Fotbal.

Sunt luate în acest calcul 20 de echipe. Singurul club care a fost în Liga 1 în 2022, dar care n-a fost inclus în această analiză e Gaz Metan Mediaș. Gruparea ardeleană a intrat în faliment.

În rest, apar inclusiv formații precum Concordia Chiajna, Chindia Târgoviște sau Mioveni, care au fost în precedentele două sezoane în campionat. Oțelul și Poli Iași au activat pe parcursul lui 2022 exclusiv în liga secundă.

Gino Iorgulescu e cel mai bine plătit

Cum era de așteptat, FRF este organismul din fotbal care a avut cel mai mare rulaj. Este vorba despre aproape 25 de milioane de euro cheltuieli. Este cu aproape 40% mai mult decât clubul care are cel mai mare volum al sumelor cheltuite, CFR Cluj.

Pe locul al doilea este LPF. Cu toate că instituția nu organizează meciuri ale echipelor naționale. Și nici nu are un număr de salariați la fel de mare precum FRF.

A cheltuit aproape 4,3 milioane de euro. Nivelul e cu o treime peste cel înregistrat în 2021. Cum Liga are un număr de doar 36 de angajați, rezultă o medie anuală de 120.000 de euro per angajat.

LPF a cheltuit mai mult decât Dinamo pe parcursul anului trecut, trupa din Ștefan cel Mare fiind jumătate de an în prima ligă și jumătate în liga secundă. Dinamo a cheltuit doar 3,7 milioane de euro.

De fapt, șeful Ligii, Gino Iorgulescu, este și omul activ din fotbalul românesc care câștigă cel mai bine, exclusiv de pe urma funcțiilor pe care le are în fotbal.

Salariul său ajunge la 440.000 de euro pe an! Nici măcar Vlad Chiricheș, cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1, nu câștigă atât.

Exclusiv cluburile luate în calcul în această analiză, fără FRF și LPF, au raportat cheltuieli de 132 de milioane de euro. Media e de 6,6 milioane pentru fiecare din cele 20.