‘Majoritatea bulgarilor au o părere foarte pesimistă despre statutul lor social’, a comentat Boriana Dimitrova, de la agenţia de studiere a opiniei publice. Abia 8 la sută dintre cetăţenii Bulgariei se consideră bogaţi, ţara ocupând ultimul loc în Uniunea Europeană după acest criteriu, fiind depăşită cu puţin de Ungaria, Portugalia şi Polonia. În acelaşi timp 52 la sută dintre olandezi cred că sunt bogaţi, acest lucru fiind valabil şi pentru 41 la sută dintre finlandezi.

Studiul mai arată că bulgarii consideră că sunt săraci nu numai ei, dar şi cei din jurul lor. În jur de o treime dintre bulgari afirmă că toţi cei din jurul lor sunt săraci, iar peste 50% susţin că o parte dintre apropiaţii lor trăiesc în sărăcie. Numai 15 la sută susţin că nu cunosc oameni săraci. În jur de 20 la sută dintre bulgarii care ocupă funcţii de conducere şi sunt plătiţi bine afirmă că sărăcia este larg răspândită în jurul lor.

Un procent de 67 la sută dintre participanţii la studiu spun că şomajul este motivul principal al sărăciei, în timp ce 47 la sută cred că angajatorii nu îi plătesc corect. Numai 27 la sută dintre bulgari consideră că motivul principal al sărăciei este lipsa de educaţie.

Interesante sunt şi răspunsurile la întrebarea ‘Ce înseamnă că cineva să fie sărac?’. 36 la sută dintre bulgari cred că aceasta este o persoană cu venituri extrem de mici, 29 la sută consideră că o persoaă este săracă dacă nu are ce mânca, pentru 17 la sută săraci sunt cei care nu au un loc de muncă, iar pentru 14 la sută – cerşetorii.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că 65 dintre bulgari economisesc la căldură, trăind în frig, scrie ziarul Novinar. Aceste date arată şi că 35 la sută dintre familii nu-şi permit să mănânce carne sau peşte mai des de două ori pe săptămână.

Datele citate mai sus intră într-o oarecare contradicţie de cele publicate de Industry Watch, care arată că în ultimul an avarea totală a bulgarilor a crescut cu 2 miliarde de euro, ajungând la circa 19 miliarde de euro. Ziarul Klassa scrie că potrivit datelor Industry Watch, averea bulgarilor creşte relativ repede, cu 11 la sută pe an.
SURSA: Agerpres