Semnificația campaniei „Ivan”
Campania denumită generic ”Ivan” sugerează că orice om obișnuit poate deveni peste noapte soldat și le cere rușilor să meargă pe front pentru a deveni bărbați adevărați.
🎪 In connection with the upcoming start of the Ukrainian counteroffensive, Russian Defense Ministry placed an ad calling for cab drivers, security guards, and fitness trainers to go to war. The ad indicates that these categories of citizens have the wrong profession.
Do you… pic.twitter.com/WRzuS8SS4C
— NEXTA (@nexta_tv) April 19, 2023
Camerele de recunoaștere facială pentru cei ce fug de recrutare
De altfel, în urmă cu puțin timp s-a aflat că autoritățile de la Moscova au început să utilizeze camerele de recunoaștere facială pentru a depista tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani care fug de recrutarea în armată. Șeful biroului de recrutare din Moscova a confirmat implementarea acestei măsuri într-un interviu pentru agenția de presă TASS.
Informația a survenit la numai câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a semnat o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată. Actul normativ prevede că un rezervist poate fi mobilizat printr-un simplu e-mail sau dacă ordinul este predat unui terț. Până în prezent, convocările trebuiau predate personal celui vizat.
Pedeapsa aplicată celor care nu vor să se ducă în armată
Poliția îi poate prinde pe cei care fug de recrutarea în armată, iar refuzul poate fi pedepsit cu închisoarea. Mai mult, administraţia financiară, universităţile şi alte organisme publice sunt obligate să furnizeze informaţiile personale aparținând mobilizaţilor.
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, cei care refuză să de înroleze nu se vor mai putea angaja, nici măcar în sectorul privat, și nici nu își vor mai putea deschide afaceri. De asemenea, nu li se vor da împrumuturi, nu își vor putea înmatricula mașinile și nu vor mai putea cumpăra locuințe.