Armata rusă a înregistrat un rezultat satisfăcător doar în primele săptămâni de război, conform experților militari. Ulterior, Guvernul rus a fost forțat de circumstanțe să instruiască soldați voluntari pe care să-i trimită pe frontul din Ucraina. Criza cadrelor militare încă este o gravă problemă pentru aceștia.
Contraofensiva ucraineană lansată la sfârșitul lunii august a înregistrat un succes în planul revendicărilor teritoriale, iar cele mai multe surse din teren au declarat că trupele ruse s-au retras din unele teritorii.
Rusia a avut o performanță bună doar în primele două săptămâni de război
Pierderile umilitoare sunt un exemplu al aversiunii Rusiei de până acum de a mobiliza trupe în războiul de aproape șapte luni, potrivit experților care au spus că problema va persista și se va agrava atâta timp cât președintele rus, Vladimir Putin, se va opune discuțiilor de a negocia pacea cu Ucraina.
„Am văzut cea mai bună performanță militară rusă în primele săptămâni de război, când armata rusă și-a luat cele mai bune unități și a trimis un număr mare de soldați în misiuni sinucigașe”, a declarat Miles, profesor și expert militar.
De atunci, Rusia a fost nevoită să-i convingă pe soldații ruși voluntari să ia parte la luptele din Ucraina. Guvernul rus a venit cu ceea ce Miles a numit o „soluție intermediară” la problema personalului său, oferind contracte profitabile pentru a-i atrage pe luptătorii eligibili să se înroleze în forțele armate.
Instruire de 30 de zile, apoi trimiși pe câmpul de luptă
Rusia nu se orientează doar către veteranii cu experiență de luptă, ci către oricine poate lupta, a declarat Barros. Aceștia parcurg o instruire de 30 de zile, apoi sunt trimiși pe câmpul de luptă. Strategia a funcționat suficient de bine la începutul războiului, a afirmat Miles. Lipsa cadrelor armate a dus către o supra-solicitare a soldaților care se află în prima linie.
Timp de șapte luni de invazie în Ucraina, Guvernul rus a refuzat să spună că există un război, susținând că trupele acestuia se află într-o „operațiune militară specială”. „A declara mobilizarea în masă, a declara războiul oficial ar fi o declarație explicită că această strategie nu funcționează”, a adăugat Miles.
Analiștii au declarat că mai important decât câștigarea efectivă a războiului, în mintea lui Putin, este menținerea pretenției false că Rusia nu eșuează. „El insistă să mențină această narațiune, chiar dacă nimeni nu-l crede”, a spus Miles, potrivit Business Insider.