Pe măsură ce Rusia continuă să se confrunte cu pierderi în Ucraina, președintele Vladimir Putin a semnat, luna trecută, un decret de convocare a rezerviștilor militari la antrenamente, în tabere speciale de pregătire, potrivit unui document publicat pe un site guvernamental.
Conform activiștilor pentru drepturile omului, noii recruți ar putea fi forțați să între direct în prima linie a frontului, scrie Worldcrunch. Rusia și-ar fi epuizat rezervele de soldați profesioniști, voluntari și foști prizonieri și se confruntă tot mai mult cu dificultăți în refacerea trupelor, susțin unele surse.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un nou decret care impune un regiment special de antrenamente, de două luni, pentru toți rezerviștii. Anul trecut, Putin a semnat un decret similar, cu șase zile înainte de începerea invaziei Ucrainei. Documentul semnat luna trecută nu spune când și unde se vor organiza taberele de antrenamente militare și nici câte persoane vor fi chemate. Decizia spunem însă, multe despre starea forțelor militare ale Rusiei, notează publicația.
Nu vor participa la luptele efective
Există informații conform cărora aproximativ 147.000 de ruși ar fost chemați să se înroleze anul acesta, mai mulți decât anul trecut. Cu toate acestea, nu există date oficiale cu privire la câți dintre cei convocați sunt soldați profesioniști și câți sunt voluntari. Agenția rusă de știri TASS a informat că participanții la antrenamentul de două luni nu vor lua parte la luptele efective. Dar, anumite voci ale opoziției din Rusia cred că Putin a luat această măsură tocmai ca o modalitate de a aduce mai mulți recruți și rezerviști în prima linie, deoarece Rusia și-ar fi epuizat rezervele de soldați profesioniști, voluntari și chiar foști prizonieri și se confruntă cu dificultăți în refacerea trupelor.
Persuasiunea și constrângerea
Artem Faizulin, avocat rus și activist pentru drepturile omului, a declarat publicației independente ruse Agents.Media că și cetățenii cu capacități limitate de a sluji pot ajunge în prima linie a frontului, ca urmare a noului decret al lui Putin, deoarece taberele de antrenament nu se încadrează în serviciul obligatoriu.
Potrivit lui Faizulin, unul dintre riscurile participării la aceste tabere de antrenament este acela că statutul juridic al rezerviștilor se poate schimba: unii vor primi gradul de ofițer, iar cei care nu au servit vor primi specializarea militară. În acest caz, o persoană poate fi mobilizată la vârsta de 60 de ani, și nu la 50 de ani, așa cum este prevăzut pentru cei cu un grad inferior.
„O persoană este la dispoziția Ministerului Apărării timp de două luni. Acum este posibil să trimiți soldați pe front direct din taberele de antrenament, fără ca vreo entitate civilă să împiedice asta”, spune Dmitri Zakhvatov, alt avocat care contestă decretul. „O persoană se află acum la dispoziția Ministerului Apărării timp de două luni și poate fi convinsă sau constrânsă să semneze un contract în orice moment în această perioadă de timp”, a spus Fayzulin.
Ce riscă cei care refuză
Potrivit legii, cei care refuză să participe la aceste antrenamente riscă o amendă care echivalează cu suma de 40 de dolari. Avocații și activiștii pentru drepturile omului recomandă cetățenilor ruși să evite aceste tabere de antrenament și serviciul militar. Noul regim de recrutare va elimina numeroasele lacune exploatate de cei care se sustrag recrutării și pregătește terenul pentru ca Rusia să desfășoare o campanie de mobilizare mult mai amănunțită și mai amplă. Conform noilor norme, rușilor care se sustrag de la încorporare li se poate interzice să călătorească în străinătate și se vor confrunta cu alte restricții, inclusiv în ceea ce privește împrumuturile și beneficiile de stat. Cu toate acestea, există riscul ca autoritățile ruse să impună în curând sancțiuni mai dure, susțin activiștii.