Preţul diamantelor a scăzut cu aproximativ 10% în acest an, în concordanţă cu slabele performanţe ale industriei de lux afectate de criză, dar piaţa acestor produse s-ar putea redresa o dată cu creşterea cererii din India şi China. Investiţia în diamante a fost întotdeauna mai mult una de plăcere, pentru că preţurile lor sunt mult mai volatile decât cele ale metalelor preţioase. În timp ce valoarea aurului a crescut cu aproximativ 25% în acest an, preţurile diamante
Preţul diamantelor a scăzut cu aproximativ 10% în acest an, în concordanţă cu slabele performanţe ale industriei de lux afectate de criză, dar piaţa acestor produse s-ar putea redresa o dată cu creşterea cererii din India şi China.
Investiţia în diamante a fost întotdeauna mai mult una de plăcere, pentru că preţurile lor sunt mult mai volatile decât cele ale metalelor preţioase. În timp ce valoarea aurului a crescut cu aproximativ 25% în acest an, preţurile diamantelor au scăzut cu cel puţin 10%, în concordanţă cu performanţele slabe ale industriei de lux, potrivit IDEX online, un indice care urmăreşte preţurile globale pentru diamante şlefuite.
Experţii bijutieri spun că investiţiile în pietre preţioase sunt încă nesigure, potrivit unei analize effectuate de The Wall Street Journal. “Ca şi în cazul artei, nu aş sfătui pe cineva să cumpere diamante doar în scopuri investiţionale. Oamenii ar trebui să cumpere diamante pentru bucuria de a le purta”, a spus David Bennet, preşedintele pentru Europa şi Orientul Mijlociu la Sotheby’s.
Fonduri care investesc în diamante
Totuşi creşterea cererii de active şi diversificarea portofoliului au dus la lansarea unui număr mare de fonduri de investiţii de diamante din acest an, iniţiatorii sperând să dubleze investiţia. În luna martie, KPR Capital a lansat un astfel de fond cu o investiţie minimă de 250.000 dolari. Cu câteva săptămâni mai devreme, Alfa Capital, un grup rus de investiţii, a lansat un fond, cu o investiţie minimă de un million euro şi un randament estimat de 15% la 17%.
Licitaţiile dedicate diamantelor sunt rare
Unii specialişti spun diamantele sunt prea de nişă pentru a obţine un profit semnificativ. În plus, licitaţiile sunt rare şi evaluarea bijuteriilor este considerată mai mult o artă decât o ştiinţă.
„Cine vrea să cumpere diamante ca investiţie, ar trebui să aleagă unele care să fie mari şi colorate”, spune Holly Midwinter-Porter, un reprezentant al bijuteriei Boodles din Marea Britanie. “Cele roşi şi verzi sunt cele mai rare, şi spre deosebire de cele albe, cele prelucrate sunt găsite doar în una sau două zone din lume”, a mai spus Porter. Diamantele rare se pot bucura de o dublare a preţului, iar portabilitatea lor le face mai atrăgătoare decât aurul sau arta pentru unii investitori.
O altă opţiune pentru investitori este piaţa bijuteriilor cu diamante întrucât sunt considerate mai profitabile datorită valorii adăugate iniţiale. În acest sens, firma de licitaţii Christie a intermediat o afacere 4,5 milioane dolari, cu Louvre, în 2004, pentru un colier cu smarald şi diamante şi un cercel Nitot, reprezentând un cadou de nuntă al împăratului Napoleon pentru a doua sa împărătesă, Marie Louise de Austria.
În decembrie anul trecut s-a înregistrat un record la o licitaţie Christie’s din Londra când pentru un diamant albastru Wittelsbach de 36 de carate s-au plătit 24,3 milioane dolari.
Stephen Luffier, director executiv al celei mai mari firme de diamante de mină din lume, De Beers Group, se aşteaptă ca preţurile să crească puternic în viitor. El crede că, după un an dificil, când vânzările De Beers au scăzut cu peste 10%, ca urmare a unui deficit global în minele de diamante şi a unei creşteri a cererii din China şi India, diamantele s-ar putea transforma într-o investiţie.