‘Firul roşu’ al strategiei pe care o urmăreşte în funcţia de ministru este, a declarat Maria Grapini, ‘să se facă etică în mediul de afaceri’, obiectiv pentru care, de la instalarea sa, a demarat, cu acceptul premierului Ponta, un studiu legat de primele o sută de companii datornice statului, pentru care se vor propune ‘măsuri dure’ de recuperare a datoriilor.

‘Vreau să vă spun că banii de la aceşti primii o sută mari datornici sunt egali cu impozitul plătit de 430.000 de IMM-uri în 2012. Dacă nu vom face o limpezire, curăţire şi etică în afaceri, orice guvern ar veni este nevoit să pună o taxă în plus pentru că nu are de unde să culeagă la buget. Am propus să găsim, legislativ, măsuri foarte dure pentru cei care nu au plătit. Sunt operatori economici care de 20 de ani au plătit zero lei zero bani la buget, asta în timp ce microîntreprinderile au plătit timp de 20 de ani’, a precizat Maria Grapini.

Ministrul pentru IMM-uri a menţionat apoi că este pentru dată în istoria României post revoluţionară, când un premier şi-a asumat şi a dat temă ministrului care răspunde de mediul de afaceri să facă un studiu de impact asupra unei noi metode de impozitare, pe care să-l predea la Ministerul Finanţelor, şi nu invers, cum se făcea până acum. În studiul realizat cu CECCAR, cu ASE Bucureşti şi consilieri privaţi, s-a urmărit un sistem echitabil de calcul al impozitării, pe coduri CAEN, cu indicatori relevanţi, ţinând cont de gradaţii, de gradul de încărcare etc. A fost predat ministerului de Finanţe, care ar trebui să ţină cont de acesta din semestrul doi al anului.

‘Aşadar din luna iulie se va face impozitare pe sumă fixă, dar nu este impozit forfetar. Pentru că nu e în funcţie nici de cifră de afaceri, nici de profit. Pentru că pe cifră de afaceri 3% la microîntreprinderi, acum, se face evaziune, nu se înregistrează cifra de afaceri; pentru microîntreprinderi vestea bună e că vrem să-l scădem la 1,5 din iulie’, a spus Maria Grapini.

Ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de afaceri a trecut în revistă şi alte preocupări actuale ale ministerului: simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru IMM-uri, legea parteneriatului public-privat care este dezbatere, o bancă a investiţiilor pentru IMM-uri, pe baza reţelei CEC, accesul direct al IMM-urilor la achiziţiile publice. De asemenea, se va modifica legea insolvenţei, dar şi legea 31.

În legătură cu strategia în turism, Maria Grapini a menţionat că ministerul a elaborat un memorandum, ce va fi analizat în proxima şedinţă de guvern, ca bază pentru un proiect legislativ, prin care să se delimiteze zone de interes naţional în România pentru turism.

‘Nu oraşe sau localităţi. Zone. Dar pentru aceste zone de interes naţional se face, ca la carte, un plan urbanistic zonal şi nimeni nu-l mai schimbă, consilieri din nu ştiu ce comună. Că aşa-i în altă lume. Toţi cei care au abandonat hotelurile pe litoral strică şi aduc prejudicii celor corecţi’, a subliniat ministrul.
SURSA: Agerpres