Raed Arafat, a vorbit, vineri, după decizia de relaxare impusă în Capitală, că o serie de măsuri rămân în vigoare și aceste lucruri rămân în continuare interzise. Șeful DSU a fost invitat în emisiunea Legile Puterii de la Realitatea TV.
Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit, vineri seară, despre lucrurile care sunt în continuare interzise după euforia asta a celor care se bucură de deschiderea restaurantelor şi a barurilor şi cei care se gândesc să facă nunţi şi botezuri. Arafat a răspuns la întrebarea în ce condiţii se vor face nunţile şi botezurile?
Avertismentul lui Arafat, sunt în continuare interzise
Secretarul de stat în MAI a spus că nunțule și botezurile sunt în continuare interzise în România, nici măcar aniversările sau mesele festive.
„În nicio condiţie! Sunt total interzise, aşa cum au fost şi până acum. Deci, aniversări, mese festive etc., nu se deschid şi nu se reiau. Deci, restaurantele care se deschid, se deschid în proporţie de 30% capacitate şi numai pentru servirea mesei într-un număr maxim de persoane în jurul mesei, mi se pare că sunt şase persoane şi cu o distanţă între mese la capacitatea, bineînţeles, de 30%, adică dacă ai în restaurant 100 de mese, 30 vor fi ocupate sau 33, să zicem, vor fi ocupate la disptanţă între ele. Nu se pune problema unor mese festive, botezuri, nunţi la acest moment. Deci în niciun caz! Aşa că cine se gândeşte la acest lucru trebuie să înţeleagă că nu este cazul şi nu se discută de acest lucru la acest moment”, a spus șeful DSU.
Care este situația din spitalele publice
La terapie intensivă, de exemplu, numărul pacienţilor a scăzut sub 1.000. Acesta este un lucru bun, dar totuşi relaxarea asta nu ar trebui să ne încurajeze să nu respectăm măsurile.
„Măsuri de redeschidere a unor activităţi limitate acum este măsura asta de capacitate de 30% sau sub 1,5 la mie incidenţa de 50% că mai mult nu se poate. Măsurile astea s-au luat deja în toate oreşele, toate judeţele au avut creşteri, scăderi şi s-au adaptat comitelele lor.
Discuţia este mai amplă şi mai intensă
Normal, pentru că este vorba de Bucureşti, discuţia este mai amplă şi mai intensă pe tema asta. Dar, în primul rând, foarte important, responsabilizarea operatorilor economici din sectorul HoReCa, din sectorul ospitalităţii, să înţeleagă că dacă vor să rămână deschişi în aceste condiţii, trebuie să respecte regulile. Dacă nu respectă regulile cu siguranţă foarte repede se va reînchide. Deci asta este în primul rând, iar pentru orice om, trebuie să înţeleagă că dacă noi, la acest moment, suntem într-o situaţie controlabilă, nu suntem cu creşteri masive de cazuri în terapie intensivă, în spitale, asta este datorită măsurilor care au fost luate şi pe care aplicăm şi mai ales a măştii universale şi a tuturor măsurilor care s-au luat şi la locul de muncă şi toate aceste aspecte.
Dacă cineva consideră că în acest moment renunţă la aceste măsuri, asta înseamnă automat revenirea la creşteri şi la infectări mai multe şi, bineînţeles, la aplicarea măsurilor mai dure, ceea ce înseamnă închiderea totală a restaurantelor din nou. Deci, aici depinde de noi toţi cum o să aplicăm aceste reguli. HoReCa să respecte regulile clar şi să accepte condiţile care sunt recomandate şi impuse la nivel de autorităţi şi persoanele, la fel, să respecte aceste măsuri oriunde sunt, că sunt în transportul public, în spaţii publice închise, deschise, mai ales în ceea ce priveşte masca, dezinfecţia şi bineînţeles păstrarea distanţei şi respectarea regulilor generale care au fost recomandate”, a mai spus Arafat.
Când scăpăm de restricții conform lui Arafat
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a vorbit și despre importanța imunizării. Acesta a precizat că se dorește să se ajungă la un procent de 60-70% de populație vaccinată, notează alephnews.ro.
„Nu, în momentul în care ajungem la un procent mare din populație vaccinată, acestea poate că intră sub control. Asta este și motivul pentru care se dorește să se ajungă la un procent de 60-70% de populație vaccinată.
Suntem la începutul campaniei de vaccinare. România nu stă rău comparativ cu alte țări. Dar suntem dependenți de numărul dozelor care se primesc. Acuma, primim de la Pfizer, urmează să intre dozele de la Moderna și bineînțeles așteptăm autorizarea la Astra Zeneca și Față de Moderna și Pfizer, Zeneca nu are nevoie de condiții de lanț de frig la – 20 de grade cum sunt celelalte două vaccinuri.”, spune secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea