Suntem aproape de un nou război! Anunțul cumplit venit în această noapte

Taiwan

Sursa: Dreamstime

Este vestea care zguduie întreaga omenire. Suntem aproape de un nou război! Anunțul cumplit a venit în această noapte și este vorba de o intervenție puternică a SUA împotriva Chinei. Totul se petrece pe fondul acuzațiilor aduse Beijingului de către americani în raporturile cu Taiwan.

Suntem aproape de un nou război. Tensiunile sunt maxime între SUA și China. Americanii, prin vocea secretarului apărării, Lloyd Austin, a acuzat Beijingul de intensificarea comportamentului coercitiv faţă de Taiwan. El a avertizat că Washingtonul îşi va menţine capacitatea militară pentru a rezista oricărei forţe care ameninţă ţara.

Lloyd Austin a făcut o serie de comentarii pe acest subiect la forumul de apărare IISS Shangri-La Dialogue din Singapore. Oficialul american a susținut că China are un comportament provocator în regiunea Indo-Pacific, care variază de la manevre navale şi aeriene periculoase la o activitate militară tot mai asertivă în jurul Taiwanului.

„Am asistat la o creştere constantă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului. Aceasta include avioanele PLA care au zburat în apropierea Taiwanului într-un număr record în ultimele luni”, a declarat Austin sâmbătă.

SUA vor interveni militar pentru a apăra Taiwanul de orice atac chinezesc

El a vorbit, chiar în fața generalului Wei Fenghe, ministrul chinez al apărării, susținând că a existat o „creştere alarmantă” a interceptărilor aeriene nesigure şi a confruntărilor pe mare ale navelor şi aeronavelor militare chineze. În acest sens, secretarul american al apărării s-a referit la incidente recente în care avioane de luptă ale forţelor aeriene chineze au efectuat „interceptări periculoase” în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est ale unor aeronave pilotate de aliaţi ai SUA – făcând trimitere la Australia şi Canada.

Austin a declarat că Washingtonul va respecta Legea privind relaţiile cu Taiwanul, asigurându-se că Taiwanul menţine o capacitate de apărare suficientă. Declarația sa în acest sens vine la câteva săptămâni după ce preşedintele Joe Biden a declarat la Tokyo că SUA vor interveni militar pentru a apăra Taiwanul de orice atac chinezesc.

„Şi aceasta înseamnă menţinerea propriei noastre capacităţi de a rezista oricărei utilizări a forţei sau a altor forme de coerciţie care ar pune în pericol securitatea sau sistemul social sau economic al poporului din Taiwan”, a adăugat oficialul SUA.

Americanii, îngrijorați de ameninţarea Beijingului

Austin a subliniat că politica americană faţă de Taiwan nu s-a schimbat şi că administraţia rămâne opusă oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului peste strâmtoarea Taiwan – din partea Taipei sau a Beijingului.

Trebuie subliniat că oficialii americani au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de ameninţarea chineză la adresa Taiwanului, asupra căruia China revendică suveranitatea. Austin şi-a folosit discursul pentru a sublinia eforturile administraţiei Biden de a stimula cooperarea cu aliaţii, inclusiv Quad – un grup de securitate care include SUA, Japonia, Australia şi India – şi pactul de securitate Aukus, convenit anul trecut de SUA, Marea Britanie şi Australia.

China va lupta cu orice preţ şi se va lupta până la capăt

China va ”lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa, a declarat duminică ministrul chinez al Apărării,Wei Fenghe.

”Vom lupta cu orice preţ şi ne vom lupta până la capăt. Aceasta este singura opţiune pentru China”, a declarat Wei Fenghe la forumul de securitate „Dialogul Shangri-la” organizat la Singapore.

”Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China cu siguranţă nu îşi vor atinge scopurile”, a subliniat el. ”Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea forţelor armate chineze de a-şi salvgarda integritatea teritorială”, a menţionat ministrul chinez.