România are cea mai mare inflație din UE
Datele publicate joi de Eurostat arată că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna ianuarie, coborând la 3,1%, față de 3,4% în luna decembrie. Cu toate acestea, situația în România este alarmantă, țara înregistrând o rată a inflației de 7,3%, de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut.
În primele luni ale anului, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%), în timp ce Danemarca și Italia au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflației, ambele cu 0,9%.
Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România, de la 7% la 7,3%.
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie la 2,8% în luna ianuarie. Eurostat arată că inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, în timp ce inflația de bază ajustată, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut la 3,3%. Acești indicatori sunt urmăriți atent de Banca Centrală Europeană (BCE) în formularea politicilor monetare.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.
BNR a revizuit însă în scădere prognoza de inflație
Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,7%, anticipând că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spunea că rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, cu o întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor.
„Avem, se observă, datele sunt trimestriale şi în consecinţă creşterea inflaţiei de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunţată, pentru că se referă şi la februarie şi martie şi deci creşterea din ianuarie va fi diminuată, categoric.
Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 – 2 puncte procentuale faţă de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025”, a spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.