Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a dat noi informații despre situația cazurilor de COVID în România. Aceasta a explicat că ne aflăm în al treilea val al pandemiei. Se vede acest lucru din creșterea zilnică a numărului de cazuri depistate, a numărului de cazuri internate în spitale și a numărului de cazuri cu acces în terapie intensivă.
Într-o intervenție pentru pentru Digi24 Andreea Moldovan, a explicat și care este riscul în ceea ce privește tulpina din Marea Britanie. Chiar dacă pare să domine acest val al treilea, această tulpină nu este mai agresivă. Ea este însă mai contagioasă și mai ușor transmisibilă, mai ales la vârstele mai mici și la tineri.
Secretarul de stat a vorbit și despre situația de la ATI. Potrivit acesteia, există 20 la sută din pacienții din terapie intensivă intubați, restul încă nu sunt intubați sau nu au suport ventilator. În acest moment, sunt 1.386 de paturi de terapie intensivă COVID, a precizat Andreea Moldovan.
Adevărul despre măsurile luate de Paște
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a arătat că restricțiile viitoare depind de felul în care epidemia va reacționa la măsurile anunțate miercuri de CNSU.
„Toate aceste măsuri care s-au luat sunt măsuri care sunt tatonate în prezent și vom vedea care va fi impactul lor asupra a ceea ce urmează. Dacă trendul evolutiv va continua să crească și să fie o creștere a numărului de cazuri în continuare, cu siguranță aceste măsuri vor fi reevaluate. Această închidere a accesului la ora 22:00 implică de fapt mult mai mulți pași.
În sensul în care spre ora 22:00 deja oamenii nu vor mai putea să circule, nu vor mai putea să se aglomereze, nu vor mai putea să rămână magazine deschise atât de mult cum rămân în prezent. Deci, practic, o măsură de genul aceasta generează mult mai multe efecte în jur”, a explicat Andreea Moldovan.
Ce teste anti-COVID sunt indicate
În prezent, în România se fac în jur de 30.000 de teste pe zi, ceea ce, susține secretarul de stat, este mai mult decât a fost în perioada anterioară. Andreea Moldovan a arătat că o persoană cu simptomatologie poate să fie testată și are indicație să fie testată cu test antigen rapid. În cazul în care persoana simptomatică are un test antigen rapid (pozitiv), atunci se recomandă și efectuarea PCR-ului.
Pentru persoanele fără simptomatologie, cu excepția contacților cazurilor pozitive, nu se recomandă test antigen rapid. În opinia sa, în curând s-ar putea face teste rapide neplătite sau achitate de pacient la un preț „mai mult decât decent și modic”.
Ea a precizat că testele de salivă – despre care vorbea ministrul sănătății – încă nu sunt folosite pe scară largă, pentru că nu sunt aprobate. În opinia sa, scandalul datelor de la vaccinare care a izbucnit presa nu afectează încrederea oamenilor în vaccinare.