România este cu un picior în spațiul Schengen. După ani de zile de așteptări, Bruxelles-ul a dat în sfârșit undă verde unei decizii favorabile țării noastre. Europarlamnetarii au cerut restabilirea liberei circulaţii în spaţiul Schengen, reformarea Codului frontierelor şi integrarea deplină a Bulgariei şi a României în zona de liberă circulaţie.
Conform unui raport adoptat de Parlamentul European, statele membre ar trebui să restabilească rapid libera circulaţie în spaţiul Schengen. Dat fiind că unele controale la frontierele interne au fost instituite din 2015, eurodeputaţii afirmă că astfel de verificări nu mai îndeplinesc criteriile proporţionalităţii şi necesităţii şi, prin urmare, sunt ilegale. Dacă este necesar, Comisia ar trebui, de asemenea, să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.
Eurodeputaţii sunt preocupaţi de informaţiile primite privind returnările efectuate de Frontex la frontierele externe ale spaţiului Schengen. Ei solicită mai multă transparenţă în ceea ce priveşte activităţile agenţiei, în special cele care au loc pe mare, precum şi îndeplinirea obligaţiilor sale de raportare.
Integrarea deplină a României în zona de liberă circulaţie
PE subliniază că sprijinirea persoanelor aflate în pericol pe mare este o obligaţie legală şi solicită ca agenţia de frontieră să angajeze persoane însărcinate cu monitorizarea drepturilor fundamentale, în conformitate cu regulamentul său. Raportul solicită, de asemenea, integrarea deplină a Bulgariei şi a României în zona de liberă circulaţie, observând că ambele ţări au îndeplinit cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Croaţia a îndeplinit, de asemenea, cerinţele, astfel cum a remarcat Comisia în timpul vizitei sale în această ţară din noiembrie 2020.
În cele din urmă, eurodeputaţii salută dezvoltarea sistemelor informatice (cum ar fi Sistemul de informaţii privind vizele şi Sistemul de intrare/ieşire) în domeniile gestionării frontierelor şi vizelor, şi solicită ca aceste proiecte să fie finalizate fără întârziere. Privind în perspectivă, Parlamentul subliniază că este necesară o reformă a Codului frontierelor Schengen pentru a aborda situaţia actuală a spaţiului de călătorie fără frontiere.
Trebuie amintit că și Comisia Europeană a anunțat că susține aderarea României la spațiul Schengen, ca parte a noii sale strategii. ”Spațiul Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre”, a declarat vicepreședintele CE.