„Suntem deja condamnați!” Ce se va întâmpla, de fapt, când „Ghețarul Apocalipsei” se va topi

ghetar

SURSA FOTO: Dreamstime

”Ghețarul Apocalipsei” va atinge la un moment dat punctul critic de care se tem oamenii de știință și se va topi complet. Rezultatele pot fi catastrofale, dar nu vor fi apocaliptice. ”Ghețarul Apocalipsei” atârnă de un fir de ață, la propriu, și trebuie să ne așteptăm la schimbări mari în viitorul apropiat, chiar de la an la an, odată ce ghețarul se va desprinde de fundul mării, avertizează un studiu recent al celor de la British Antarctic Survey.

Oamenii de știință spun că acesta riscă să se topească într-un ritm accelerat în anii următori, amenințând nivelul oceanului planetar.

Studiul unei echipe conduse de oceanograful geologic Alastair G. C. Graham atrage atenția că „Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica ar putea fi mai aproape de un eveniment major de dezintegrare decât se credea până acum, potrivit Mashable.

Ghețarul Thwaites, aflat în Antarctica de Vest, este unul dintre cei mai mari ghețari de pe Pământ, mai mare decât statul Florida. Reprezintă o parte din calota glaciară a Antarcticii de Vest, care conține destulă gheață pentru a crește nivelul oceanului planetar cu aproape cinci metri, potrivit NASA.

Există ritmuri înspăimântătoare de topire foarte rapidă a ghețarului

Folosind o nouă modalitate de a măsura „amprentele” ghețarului, acum se știe că un eveniment de topire bruscă a ghețarului a avut loc pe parcurs de șase luni, la un moment dat, în ultimii două sute de ani. În acea perioadă, secțiunea de ghețar care a cauzat anumite formațiuni de pe fundul oceanului s-a retras de două ori mai mult decât au reușit să detecteze imaginile din satelit. Asta înseamnă că există și ritmuri mai înspăimântătoare de topire foarte rapidă.

”Ghețarul Thwaites atârnă de un fir de ață, la propriu, și ne așteptăm să vedem schimbări mari în viitorul apropiat, și chiar de la an la an, odată ce ghețarul se va desprinde de fundul mării”, susține Robert Larter, geofizician marin la centrul British Antarctic Survey, co-autor al studiului.

”Datele din satelit ne arată anumite fisuri mari pe suprafața calotei ghețarului, care slăbesc structura acestuia; e ca o crăpătură pe parbriz”, afirma în urmă cu un an Peter Davis, oceanograf la centrul British Antarctic Survey, pentru CNN. Aceste fisuri ”se întind încet pe suprafața ghețarului, care, în cele din urmă se va sparge în multe bucăți mai mici”, avertiza el.

4% din creșterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice a fost generată doar de Thwaites

Topirea Ghețarului pare iminentă, iar consecințele sunt extrem de grave. Conform unei estimări International Thwaites Glacier Collaboration, din 2020, patru la sută din creșterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice a fost generată doar de Thwaites. Un colaps brusc ar ridica nivelul mării cu 25 de centimetri. „Oamenii de știință vor să afle cât de repede s-ar putea întâmpla acest lucru”, a scris Athena Dinar, reprezentanta Thwaites Glacier Collaboration

Experții susțin că o topire bruscă a ”Ghețarului Apocalipsei” va însemna o cantitate imensă de apă ajunsă la fel de brusc în ocean. Cea mai bună imagine pe care și-o pot face oamenii asupra acestui lucru este comparând modul în care apa dă pe-afară când punem un cub mare de gheață într-un pahar plin.

O „apocalipsă” care va dura cel puțin șase luni

Dovezile din acest nou studiu indică clar un scenariu privind o „apocalipsă” care va dura cel puțin șase luni.

„Unul din motivele principale pentru care oamenii de știință se simt neliniștiți are legătură chiar cu numele ghețarului, care sugerează că suntem deja condamnați”, spune Jackson Ryan de la CNET.