Este cea mai mare amenințare pentru România. Fostul manager al Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti, medicul Emilian Imbri, a lansat un mesaj fără precedent. El a susținut că putem ajunge la 70.000 de cazuri pe zi. Avertismentul acestuia vine chiar în ziua în care în România s-a înregistrat un record absolut.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 14.570 mai mult decât în ziua anterioară. 4.375 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Având în vedere recordul absolut din utimele 24 de ore, medicul a avertizat că în scurt există posibilitatea  ca medicii infectați să lucreze.

Medicul Emilian Imbri: Nu mă aşteptam de la o zi la alta la treaba asta

„Şi pe mine m-a mirat explozia. Nu mă aşteptam de la o zi la alta la treaba asta. Probabil că şi numărul de teste a fost mult mai mare zilele astea decât acum două-trei zile. Nu îmi place să dau dreptate miniştrilor, dar să ştiţi că de data asta sunt nişte calcule pe care le-au făcut la Ministerul Sănătăţii, la INSP şi se adeveresc. Sunt calcule făcute pe nişte formule ştiinţifice. Probabil că vom ajunge la 70.000 de cazuri COVID.

Am zis că mai mult de 50.000-60.000 nu vom avea, dar e clar. Vom ajunge la 70.000 şi atunci sigur că indiferent cât de liniştiţi am fost pe ideea că e o tulpină mai domoală, că nu e aşa agresivă, totuşi la un număr aşa de mare de infectări este firesc să avem un număr relativ mare de persoane că o să ajungă şi la spital”, a spus Emilian Imbri.

Riscul de a infecta pe cineva nu există

El nu a exclus inclusiv posibilitatea de a lucra medicii infectați.

„Riscul de a infecta pe cineva nu există. Era vorba despre un spital în care nu existau decât infectări cu SARS-COV-2. Nu se punea problema să transmiți. Ori lucrul ăsta într-un spital cu mai multe specialităţi şi nu este totul pregătit pentru SARS-COV-2 este absurd.

Nu se poate discuta. Însă într-un spital de boli infecţioase, dacă simptomele sunt uşoare, personalul poate lucra pentru că se îmbracă, îi protejează pe cei din jur, însă asta e greu de acceptat ca obiectiv, ca mod de a lucra, însă în contextul în care n-ai cu cine lucra, gândiţi-vă puţin”, a mai spus Emilian Imbri.