Pandemia de coronavirus continuă să lovească dur România. Chiar dacă suntem în plină campanie naţională de vaccinare COVID-19 face ravagii în ţara noastră. Un celebru medic spune că situaţia este mai gravă ca anul trecut când aveam 10.000 de cazuri noi zilnice.
România trece printr-o perioadă teribilă. Pandemia de COVID-19 loveşte cu putere în ţara noastră chiar dacă ne aflăm în plină campanie naţională de vaccinare.
Suntem mai rău ca anul trecut
Situaţia este mai gravă ca anul trecut, atunci când aveam 10.000 de cazuri noi zilnice. O spune medicul Şerban Bubenek, şeful Societăţii Române de ATI. Totuşi, în România, există luminiţa de la capătul tunelului în acest al treilea val al pandemiei COVID-19, chiar dacă ea nu se vede.
„Nu am văzut în România acele scene apocaliptice din Franţa, Spania, Italia, cu cozi de ambulanţe în curtea spitalului sau pe strada spitalului, ori bolnavi care să stea pe bordură legaţi de o butelie de oxigen”, a spus prof. dr. Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de ATI, conform Antena 3.
Mai mult, sistemul s-a comportat nesperat de bine în plină pandemie, spune Bubenek, în ciuda a ceea ce se spune despre sistemul sanitar de la noi. Cât despre situaţia în care ne aflăm acum, prof. Bubenek spune că „există luminiţa de la capătul tunelului, chiar dacă nu se vede”.
„În prezent, suntem mai rău ca în perioada septembrie-decembrie, cu acest al treilea val al pandemiei, având în vedere că s-a ajuns la peste 1.000 de bolnavi care au populat secţiile ATI.
În ce priveşte paturile de la terapie intensivă, am plecat cu 1.300 de paturi şi acum avem 2.600 de paturi cu ventilatoare”, a mai spus medicul.
Vestea bună, spune şeful Societăţii de ATI, este că „am observat o tendinţă de scădere a celor care pleacă după ce termină Medicina. Măririle de salarii din 2018 au întrerupt exodul medicilor, chiar dacă în străinătate, salariile sunt mai mari”, a observat Şerban Bubenek.
Cât despre faptul că oxigenul ar duce la deces, aşa cum circulă teorii ale conspiraţiei, medicul ATI asigură că oxigenul administrat corect salvează vieţi, iar în cazul conspiraţiilor care apar trebuie să se sesizeze comisia de etică şi disciplină din Colegiul Medicilor.