Cresc taxele! Deocamdată doar pe alocuri – vorba prognozei meteo – după mintea şi sufletul aleşilor locali. Asta este o noutate, mai ales pentru un partid obişnuit cu măsurile luate „la centru“ şi implementate conştiincios „în teritoriu“.
Ideea de a-i pune pe „baroni“ să-şi gestioneze relaţia cu alegătorii pe care-i reprezintă ar putea să fie foarte bună. Va fi mai greu pentru un primar sau un şef de consiliu judeţean să dea vina pe „miticii“ de la Bucureşti pentru lipsa de realizări în condiţiile în care aprope tot bugetul local merge la firmele familiei şi apropiaţilor. Mai ales acum, când toată floarea politică ţine de aceeaşi structură: USL. Problema cu taxele nu este neapărat că sunt mari. Ceea ce contează cu adevărat este ce se face cu banii. Suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri ieftine, spune un vechi proverb. Şi prea săraci ca să plătim taxe mici, aş adăuga. Ne lipsesc autostrăzile, aeroporturile, porturile, parcurile industriale, podurile… Ne lipsesc cinematografele, chioşcurile de ziare, stadioanele… Pe scurt, avem o infrastructură subdezvoltată în comparaţie cu orice altă ţară din Uniunea Europeană.
Singura şansă să recuperăm aceste decalaje o constituie investiţiile statului. Adică din banii noştri, pe care îi plătim pe taxe şi impozite de tot felul. Un alt beneficiu pe care îl oferă taxele este responsabilizarea. Un student care-şi plăteşte singur şcoala va învăţa mai cu sârguinţă decât cel care primeşte banii de facultate de la părinţi. Iar dacă totul se face pe banii statului, riscăm să ne umplem de doctorate inutile şi nemeritate. Este în natura umană să valorizăm ceea ce ne costă şi să neglijăm ceea ce primim gratis.Ca principiu, taxele, pe de o parte, şi scutirile de la acestea, pe de altă parte, trebuie să lucreze împreună într-o direcţie pozitivă. Creştem taxa pe pârloagă şi o scădem pe cea datorată de agricultorii harnici şi vom încuraja munca şi producţia. Mărim taxele pe terenuri virane în intravilan şi acordăm bonificaţii pentru fiecare copac din curtea proprietate personală şi vom avea un oraş mai verde şi aer mai curat. Dăm amenzi mari pentru maşinile parcate neregulamentar şi mărim numărul de autobuze, troleibuze şi garnituri de metrou dotate cu scaune confortabile şi aer condiţionat şi vom avea un transport mai fluid, mai puţine claxoane şi oameni mai veseli. În general, o măsură nu poate fi judecată drept bună sau rea decât în conjuncţie cu o alta. Mii de ani de istorie a umanităţii demonstrează că este întotdeauna nevoie şi de băţ, şi de zăhărel atunci când lucrezi cu oamenii.
Guvernul Ponta are mare nevoie de bani. Echilibrul macroeconomic este deja destabilizat ca urmare a greşelilor din 2012, iar creşterea economică prognozată pentru România este extrem de modestă chiar şi în cel mai optimist scenariu. Sper, pentru binele nostru, al tuturor, că banii strânşi din biruri în 2013 să meargă spre investiţii şi spre crearea de valoare adăugată. Dacă vom continua să „sponsorizăm“ extinderea fondului locativ al familiei Dragnea din Teleorman pe încă două străzi fiindcă nu le ajungeau cele două pe care se afla deja, recrutarea de tinere TSD-iste pentru buna dispoziţie a membrilor de partid sau creşterea de buget a mogulului Voiculescu în lupta cu Justiţia, va fi rău. Atât de rău, încât se vor organiza pelerinaje la Cluj ca să-i cerem iertare lui Emil Boc pentru că l-am desconsiderat.
Claudiu Şerban, director editorial Capital
Suntem prea săraci ca să plătim taxe mici
20 ianuarie 2013, 10:08
Ultima modificare în 20 ianuarie 2013, 12:08
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook