Bombardaţi din toate părţile de ştiri negative şi de indicatori economici ajunşi la cote neatinse de zeci de ani, participanţii la piaţă au ales săptămâna trecută să se entuziasmeze de două anunţuri mai mult sau mai puţin serioase. Ascensiunea indicelui Dow Jones a început după ce Vikram Pandit a anunţat că Citigroup, compania pe care o conduce, a înregistrat profit în primele două luni ale anului, iar veniturile companiei au ajuns la 19 miliarde de dolari. În aceeaşi m
Bombardaţi din toate părţile de ştiri negative şi de indicatori economici ajunşi la cote neatinse de zeci de ani, participanţii la piaţă au ales săptămâna trecută să se entuziasmeze de două anunţuri mai mult sau mai puţin serioase. Ascensiunea indicelui Dow Jones a început după ce Vikram Pandit a anunţat că Citigroup, compania pe care o conduce, a înregistrat profit în primele două luni ale anului, iar veniturile companiei au ajuns la 19 miliarde de dolari. În aceeaşi manieră a vorbit şi Kenneth Lewis despre Bank of America, spunând că se aşteaptă la un profit pentru anul 2009 de 50 de miliarde de dolari, fără a lua în considerare taxele şi provizioanele. Afirmaţiile celor doi sunt suspecte de lipsă de inocenţă. Nu spun neadevăruri în sine, dar cifrele rostite par să aibă rolul de a distorsiona percepţia investitorilor. Prin afirmarea unui profit de 50 de miliarde de dolari în condiţiile neluării în considerare a taxelor şi provizioanelor, Lewis spune de fapt că dacă nu ar avea pierderi, ar conduce o companie foarte profitabilă. Preşedintele Citigroup are chiar mai mult farmec; anunţă venituri de 19 miliarde de dolari, dar nu menţionează costurile operaţionale. Costurile se ridică la aproximativ 23 de miliarde de dolari trimestrial. Dacă Lewis a oferit detaliile situaţiei Bank of America într-un discurs public, la un colegiu din Boston, Pandit a ales să transmită informaţia indirect, printr-un document de uz intern ajuns „întâmplător“ în presă.
Aceste giumbuşlucuri mediatice îşi pot atinge scopul pentru o perioadă scurtă de timp. Pe termen mediu şi lung însă, datele fundamentale sunt cele care dictează preţul. Participanţii la piaţă s-au folosit de aceste afirmaţii pentru a corecta căderea excesivă din primele luni ale anului, dar nu vor avea nicio problemă în a trimite din nou piaţa în jos în momentul în care devine evident că mediul economic nu suferă îmbunătăţiri. Chiar dacă Citigroup şi Bank of America devin profitabile, acestea nu vor fi capabile să acopere nevoia de credite fără un ajutor suplimentar din partea statului. O nouă infuzie de capital devine astfel foarte probabilă.